SUA pregăteşte o campanie de sancţiuni asupra Libanului, pentru a-l îndepărta de Hezbollah

Rămăşiţe din portul Beirut după explozia din 4 august 2020
Rămăşiţe din portul Beirut după explozia din 4 august 2020 (STR/AFP via Getty Images)

La doar o săptămână de la explozia care a ras portul din Beirut, administraţia Trump este pe punctul de a promova o campanie de „presiune economică maximă” asupra Libanului, care vizează organizaţia Hezbollah, mai ales, aliaţii săi.

Washingtonul încearcă să „genereze o diviziune între Hezbollah şi aliaţii săi, ca parte a unui efort mai larg de a cuprinde expansiunea şiită, susţinută de Teheran", potrivit Wall Street Journal.

Cu doar câteva zile în urmă, Emmanuel Macron i-a cerut personal lui Trump să „reinvestească” în Liban şi să nu înceapă o campanie de sancţiuni, aparent fără rost.

Dar miercuri, WSJ lansează următoarele comentarii:

Preşedintele Trump a folosit sancţiunile ca instrument principal în campania sa de „presiune maximă” împotriva Iranului. Acum, unii oameni din administraţia sa vor să vadă Casa Albă întorcând şurubul în ceea ce priveşte Libanul.

Mai exact, noile măsuri punitive sunt descrise drept „sancţiuni anticorupţie împotriva politicienilor şi oamenilor de afaceri din Liban”. Un oficial american a specificat, pentru WSJ, faptul că este evident că „presiunea maximă” vizează Libanul, dar, în cele din urmă, aceasta ar fi destinată reprezentanţilor iranieni.

Administraţia Trump speră să „ghideze” orice viitor guvern departe de influenţa Hezbollah sau chiar a aliaţilor acesteia. Desigur, iniţiativa survine în cel mai rău moment posibil pentru Liban, având în vedere că explozia care a ras portul şi o mare parte din oraş a provocat daune estimate la 3 miliarde USD.

După cum au remarcat mulţi observatori, Hezbollah este profund implicată şi încorporată în sistemul politic libanez, cu membri aleşi ai parlamentului, având legături strânse cu băncile şi chiar cu spitale şi servicii publice din diferite părţi ale ţării, în special din sud.

Momentul ales de Trump are loc într-o perioadă de grave crize economice, un sector bancar aflat în criză, o monedă în cădere liberă.

Guvernul - controversat şi proaspăt învestit - a demisionat în întregime după ce explozia din portul Beirut a generat proteste masive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe