Tel Avivul anticipează posibile intruziuni aeriene ruseşti în partea israeliană a Înălţimilor Golan
alte articole
Încă nu se ştie exact ce anume urmăreşte Moscova în privinţa zborurilor efectuate de avioanele sale de luptă deasupra părţii siriene a Înălţimilor Golan, în apropierea graniţei cu Israelul – chiar şi după finalizarea în 8 octombrie a unor discuţii privind coordonarea [militară], care au avut loc timp de două zile între generalul Nicolai Bogdanovski, adjunctul Şefului de Stat Major rus, şi omologul său israelian, general-maiorul Yair Golan. Crearea unui mecanism de coordonare între cele două forţe urmează să fie clarificată în cadrul următoarelor discuţii, au raportat sursele militare ale Debkafile.
Aşadar, Israelului încă nu îi este clar ce s-ar putea întâmpla dacă luptătorii ruşi şi avioanele lor de luptă ar ajunge în zona Înălţimilor Golan – care este împărţită între Siria şi Israel – şi ar pătrunde în spaţiul aerian israelian.
Experţii israelieni şi occidentali în spionaj şi aviaţie nu văd cum ar putea regimul din Tel Aviv să împiedice Rusia să ofere acoperire aeriană pentru forţele siriene şi ale Hezbollah atunci când războiul se va apropia de graniţele Siriei cu Iordania şi Israel.
Săptămâna trecută, avioanele de luptă ruseşti Su-30 şi Su-24 au pătruns de două ori în spaţiul aerian al Turciei în provincia sudică Hatay (numită Alexandretta pe hărţile siriene). Deşi, ulterior, Ministerul rus de Externe şi-a cerut scuze pentru prima intruziune, susţinând că a fost accidentală şi că a durat doar câteva secunde, sursele militare ale Debkafile au declarat că ruşii au testat de fapt, în mod deliberat, apărarea aeriană a Turciei.
Acest scenariu s-ar putea repeta deasupra Înălţimilor Golan în viitorul imediat apropiat.
Generalul Bogdanovski nu a ascuns intenţia Moscovei de a-şi folosi puterea aeriană împotriva ţintelor rebele în luptele care ar avea loc în apropierea graniţei israeliene. Conform surselor Debkafile, Israelul s-a pregătit pentru această eventualitate în noaptea de 7 octombrie. Forţele siriene, ale Hezbollah şi forţele şiite pro-Iran au lansat o ofensivă terestră masivă, cu acoperirea aeriană rusească, asupra poziţiilor rebele siriene din regiunea Hama. A fost prima operaţiune terestră comună de acest gen de la începerea comasării militare ruseşti în Siria, la sfârşitul lunii august.
Conform unor informaţii primite de Debkafile, o a doua ofensivă siriano-Hezbollah, susţinută de avioanele de luptă ruseşti, a fost programată să înceapă în acelaşi timp în regiunea Quneitra, în apropierea Înălţimilor Golan.
Dintr-un anumit motiv, atacul nu a fost lansat conform planurilor iniţiale, dar este improbabil ca acesta să fie amânat prea mult timp. După ce săptămâna trecută au lansat 26 de rachete Kalibr-NK-SS-27 Sizzler pentru a ajuta ofensiva guvernamentală siriană din regiunea Hama, ruşii ar putea la fel de bine să le îndrepte şi către regiunea Quneitra pentru a susţine o altă operaţiune siriană.