Israelul blochează părţi din Ierusalimul de est pentru a stăvili valul de violenţe

Miercuri Israelul a blocat căile de acces în cartierele palestiniene din Ierusalimul de Est şi a trimis trupe pentru a stăvili valul de atacuri cu cuţite comise de palestinieni.
Forţele de securitate israeliene în Ierusalimul de Est, 14 octombrie 2015
Forţele de securitate israeliene în Ierusalimul de Est, 14 octombrie 2015 (MENAHEM KAHANA/AFP/Getty Images)

În ultimul incident, un palestinian a înjunghiat o femeie de 70 de ani în faţa unei staţii de autobuz din centrul Ierusalimului, înainte ca un ofiţer să-l împuşte mortal, conform Reuters.

Două ore mai târziu, un alt palestinian a fost împuşcat mortal după ce a încercat să înjunghie un ofiţer de poliţie paramilitară la intrarea din Oraşul Vechi în Ierusalim, conform declaraţiilor poliţiei.

Camerele de televiziune au înfăţişat atacantul îmbrăcat în uniformă de camuflaj, alergând cu un cuţit în mână. Se aud împuşcături şi, într-un alt video, acesta apare să fie împuşcat, întins pe jos, în timp ce un ofiţer cere echipei sale să înceteze focul.

Israelian, victimă a valului de atacuri cu cuţite comise de palestinieni în Ierusalim
Israelian, victimă a valului de atacuri cu cuţite comise de palestinieni în Ierusalim

Violenţa a fost parţial stârnită de mânia palestinienilor faţă de ceea ce ei consideră pretenţii exagerate ale Israelului faţă de moscheea Al-Aqsa, un loc considerat sfânt atât de evrei cât şi de palestinieni.

Conform Reuters, există de asemenea o frustrare adâncă după anii de negocieri eşuate, care nu au reuşit să aibă drept rezultat nici crearea statului palestinian şi nici să oprească programul de colonizare în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Guvernul israelian a autorizat trimiterea de trupe în Ierusalimul de est în cadrul unei sesiuni de urgenţă, după ce marţi oraşul a trebuit să facă faţă unui val de atacuri cu cutiţe şi un pistol, care au omorât trei israelieni şi a rănit mulţi alţii.

Oficialii palestinieni au condamnat măsurile de securitate luate de Israel - dintre cele mai severe de la intifada palestiniană pornită cu zece ani în urmă – afirmând că este un exemplu de pedeapsă aplicată colectiv.

În cele două săptămâni de violenţe au fost ucişi şapte israelieni, 32 de palestinieni, inclusiv atacatori, conform Reuters.

Valul de atacuri l-a împins pe John Kerry, secretarul american de stat, să întreprindă o călătorie în Orientul Mijlociu, pentru a încerca să calmeze situaţia.