O nouă Zi a Furiei în Cisiordania. Trei atacatori palestinieni împuşcaţi de soldaţi israelieni

Valul de violenţe are loc într-un moment în care o posibilă partiţionare a teritoriului dintre Râul Iordan şi Mediterană în două state – Palestina şi Israel – îşi pierde tot mai mult din şansele de materializare.
Un palestinian care se dă drept jurnalist înjunghează un soldat israelian cu un cuţit, înainte să fie împuşcat mortal în oraşul Hebron, 16 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.10.2015

Un palestinian îmbrăcat cu un tricou ce purta însemnul “Press” a înjunghiat şi rănit vineri un soldat israelian, înainte să fie împuşcat fatal de soldaţi. Alţi trei palestinieni au fost ucişi de focul israelian în luptele care au avut loc între soldaţi israelieni şi palestinieni înarmaţi cu pietre în mai multe oraşe din Cisiordania şi la graniţa dintre Israel şi Gaza.

Tot vineri, palestinienii au aruncat cu dispozitive incendiare într-un loc venerat de unii evrei ca mormântul personajului biblic Iosif, un atac condamnat ca fiind “iresponsabil” de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Flăcările au înnegrit zidurile exterioare ale micii structuri de piatră – scena unor ciocniri violente în trecut.

Facţiunile palestiniene au făcut vineri apel la proteste împotriva Israelului în cadrul unei noi “zile a furiei”. Tensiunile şi violenţele s-au amplificat în ultimele săptămâni, parţial datorită temerilor palestinienilor că Israelul încearcă să îşi extindă prezenţa la Moscheea al-Aqsa din Ierusalim, o acuzaţie respinsă de regimul din Tel Aviv. Moscheea este un loc sfânt pentru musulmani.

În ultima lună, 8 israelieni au fost ucişi în atacuri comise de palestinieni, majoritatea incidentelor implicând înjunghieri. În timpul aceleiaşi perioade, 36 de palestinieni au fost ucişi de focul israelian – 15 victime au fost etichetate de Israel drept atacatori în timp ce restul au murit în timpul unor încăierări între soldaţi israelieni şi palestinieni înarmaţi cu pietre.

Valul de violenţe are loc într-un moment în care o posibilă partiţionare a teritoriului dintre Râul Iordan şi Mediterană în două state – Palestina şi Israel – îşi pierde tot mai mult din şansele de materializare. Acest lucru a înfuriat mulţi palestinieni deoarece toate căile spre independenţă par să fie blocate.

Înjunghierea de vineri a soldatului israelian a avut loc în contextul ciocnirilor dintre soldaţi israelieni şi palestinieni înarmaţi cu pietre în oraşul Hebron din Cisiordania. Atacatorul s-a amestecat printre jurnaliştii care stăteau la câţiva metri de soldaţii care, în acele momente, trăgeau cu gaze lacrimogene asupra palestinienilor.

La un moment dat, s-au auzit strigăte, urmate de câteva schimburi de focuri. Soldaţii s-au grăbit la scena înjunghierii şi i-au acordat soldatului rănit primul ajutor, acesta fiind ulterior luat de acolo de către o ambulanţă. Atacatorul zăcea pe jos, strângând un cuţit în mâna dreaptă.

Incidentul a sporit temerile în rândul jurnaliştilor în legătură cu securitatea lor. Asociaţia Jurnaliştilor Străini din Israel şi Teritoriile Palestiniene a declarat că incidentul “marchează o dezvoltare îngrijorătoare [a climatului tensionat din regiune]” şi a cerut tuturor entităţilor media să opereze cu şi mai multă precauţie.

Numele atacatorului nu a fost publicat şi jurnaliştii locali au declarat că nu îl cunosc.

De asemenea, trei palestinieni au fost ucişi în cadrul unor incidente violente separate care au avut loc vineri între forţele israeliene şi palestinieni înarmaţi cu pietre. Două victime au fost raportate în Gaza, în apropiere de graniţa cu Israelul, şi cea de-a treia în oraşul Beit Furik din Cisiordania, au declarat medicii palestinieni.

Vineri, ciocniri violente au avut loc şi în Betleem, unde zeci de palestinieni au aruncat cu pietre şi dispozitive incendiare asupra soldaţilor israelieni, care au răspuns cu gaze lacrimogene, gloanţe de oţel învelite în cauciuc şi gloanţe reale.

Mulţi dintre palestinienii implicaţi în atacurile prin înjunghiere din ultima lună provin din Ierusalimul de Est, un sector al oraşului care a fost capturat de Israel în 1967 şi unde palestinienii vor să ridice viitoarea lor capitală. Atacurile recente au fost comise în mare parte de persoane despre care nu există informaţii că ar avea legături cu grupurile militante.

Răspunzând la atacurile prin înjunghiere, Israelul a luat măsuri fără precedent, inclusiv crearea unor puncte de control în cartierele arabe din Ierusalim.

De asemenea, Israelul a impus restricţii asupra credincioşilor musulmani la complexul Moscheei al-Aqsa. Astfel, bărbaţii sub 40 de ani nu au voie să pătrundă în locul sfânt. Ca răspuns, sute de tineri credincioşi au aşezat covoraşe de rugăciuni pe străzile care duc spre Oraşul Vechi.

Altarul condus de musulmani, care este de asemenea venerat de evrei ca cel mai sfânt loc al religiei lor, a fost rădăcina tensiunilor din ultima vreme. Liderii palestinieni şi musulmani au susţinut că Israelul încearcă să schimbe aranjamentele actuale care interzic evreilor să se roage în complex, o acuzaţie negată de premierul israelian Benjamin Netanyahu. Totuşi, câţiva membri de rang înalt ai coaliţiei lui Netanyahu au cerut ca evreilor să li se acorde dreptul de a se ruga în disputata moschee, cândva casa templelor biblice evreieşti.

Percepţia răspândită în rândul palestinienilor că al-Aqsa este ameninţată de Israel a alimentat tensiunile şi violenţele.

Abbas a încercat să calmeze tensiunile, spunând comandanţilor săi pentru securitate că atacurile armate asupra israelienilor merg împotriva intereselor palestiniene. Totuşi, el a cerut forţelor de securitate să nu oprească palestinienii înarmaţi cu pietre care doresc să se implice în confruntări cu trupele israeliene.

Vineri, Abbas a condamnat incendierea din oraşul Nablus a mormântului lui Iosif şi a ordonat o investigaţie pentru a descoperi cine sunt vinovaţii, adăugând că reparaţiile vor începe de urgenţă.

Dore Gold, un oficial din Ministerul israelian de Externe, a declarat că locul a fost atacat „doar pentru că este un loc unde se roagă evreii”.

Timp de secole, locul a fost identificat cu personajul biblic Iosif dar unii palestinieni susţin că a fost mormântul unui şeic sau că a fost folosit pe post de moschee. Mormântul a devenit un loc popular de rugăciune în ultimii anii în rândul unor secte de evrei religioşi.

În plus, mormântul este situat într-o zonă aflată sub controlul palestinian şi vizitele evreilor sunt coordonate între forţele de securitate palestiniene şi trupele israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor