“Ziua Furiei” în Palestina, soldată cu 7 morţi şi zeci de răniţi, susţine poliţia israeliană

Peste 20 de răniţi şi 7 morţi. Acesta este bilanţul Zilei Furiei – un val de violenţe care au avut loc marţi în Ierusalim, în apropiere de Tel Aviv, în Cisiordania sau în orasul Ra’anana.
Tineri palestinieni aruncând pietre către armata israeliană, Gaza, 13 octombrie 2015 (MOHAMMED ABED/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.10.2015

Mai mulţi bărbaţi palestinieni înarmaţi cu un pistol şi cuţite au ucis cel puţin 3 persoane şi au rănit alte câteva într-o serie de atacuri care au avut loc marţi în Ierusalim şi în apropiere de Tel Aviv, a declarat poliţia. Grupurile palestiniene au declarat că violenţele au avut loc în cadrul unei “Zile a Furiei”.

În condiţiile în care cele mai mari tulburări din ultimii ani din Israel şi teritoriile palestiniene nu prezintă semne de calmare, premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat o întâlnire de urgenţă a responsabililor cu securitatea pentru a discuta despre noile planuri operaţionale, conform Reuters.

Oficialii au declarat că Israelul ia în considerare izolarea districtelor palestiniene din Ierusalimul de Est de restul oraşului.

Spre deosebire de Cisiordania, palestinienii din Ierusalimul de Est pot călători liber în Israel. Statul evreu a "anexat" Ierusalimul de Est după un război în 1967, măsură considerată ilegitimă de către comunitatea internaţională.

În Ierusalim, doi palestinieni au împuşcat şi înjunghiat mai mulţi pasageri într-un autobuz, ucigând două persoane şi rănind altele patru, a declarat poliţia. Unul dintre atacatori a fost ucis iar celălalt a fost capturat.

Câteva minute mai târziu, un palestinian a intrat cu maşina sa într-o staţie de autobuz într-un cartier evreiesc ultra-ortodox din oraş, a declarat aceeaşi sursă. Filmările unei camere de supraveghere îl surprind pe şofer tăind pietonii cu un satâr, înainte să fie împuşcat mortal de un trecător. Unul dintre pietonii evrei atacaţi a murit iar alţii şase au fost răniţi, conform poliţiei.

În ciocnirile violente din oraşul Betleem, Cisiordania, armata israeliană a împuşcat mortal un palestinian, au declarat doctorii. Oficiali ai armatei israeliene au declarat că soldaţii au tras asupra unui bărbat care a încercat să arunce o bombă cu petrol asupra lor.

Şapte israelieni şi 29 de palestinieni, inclusiv 10 presupuşi atacatori şi 8 copii, au murit în ultimul val de violenţe. Administraţia Obama, ale cărei eforturi de a intermedia un acord de pace israeliano-palestinian au fost blocate anul trecut, şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la această situaţie.

Violenţele au fost declanşate parţial de agitaţia musulmană cu privire la numărul tot mai mare de vizite efectuate de evrei la complexul Moscheei al-Aqsa din Ierusalim, cel mai sfânt loc al Islamului în afara Peninsulei Arabe.

De asemenea, complexul găzduieşte vestigiile a două temple biblice evreieşti iar palestinienii sunt îngrijoraţi că guvernul de dreapta din Tel Aviv plănuieşte să diminueze controlul religios musulman asupra complexului.

Netanyahu a declarat în repetate rânduri că Israelul nu va permite nicio schimbare în status quo, în baza căruia evreilor le este permis să viziteze locul, dar nu să se şi roage.

Şapte israelieni şi 29 de palestinieni, inclusiv 10 presupuşi atacatori şi 8 copii, au murit în ultimul val de violenţe.

Condamnând violenţele, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut ca Moscheea al-Aqsa să fie “apărată” de Israel, iar administraţia sa a repetat unele acuzaţii vehiculate pe reţele sociale arabe care susţin că unii dintre palestinienii ucişi de poliţia israeliană ar fi fost de fapt executaţi.

“Nu mai minţiţi. Nu mai incitaţi”, a declarat Netanyahu cu privire la afirmaţiile lui Abbas. “Dacă situaţia se deteriorează ca urmare a acestei incitări ... voi veţi purta răspunderea”.

Comercianţii israelieni au declarat că, în contextul amplificării tensiunilor, a crescut cantitatea de sprayuri lacrimogene vândute.

Într-un alt incident, care a avut loc tot marţi, un alt palestinian a înjunghiat şi rănit patru oameni în Ra'anana înainte să fie arestat, a declarat poliţia.

Şi în parcarea unui magazin de mobilă Ikea, în nordul Israelului, un bărbat evreu, despre care politia a declarat că a încercat să desfăşoare un atac retaliatoriu, a înjunghiat şi rănit un alt evreu, confundându-l cu un arab.

Principalele facţiuni palestiniene, mişcarea Fatah a lui Abbas şi grupul militant islamist Hamas, au declarat marţi o “Zi a Furiei” pe cuprinsul Cisiordaniei, Fâşiei Gaza şi a Ierusalimului de Est, acuzând Israelul de “amplificare a crimelor sale împotriva propriului popor.”

Liderii minorităţii arabe din Israel au făcut apel la organizarea unei greve comerciale în oraşele lor. Într-unul dintre aceste oraşe, Sakhnin, a avut loc marţi un miting pro-palestinian la care au participat mii de oameni.

Incidentele violente zilnice au generat speculaţii că palestinienii ar putea declanşa o nouă intifada (revoltă), reflectând frustrările noii generaţii faţă de eşecul conducerii veterane de a crea statul palestinian.

Dar în Geneva, unde steagul palestinian a fost ridicat marţi la sediul ONU pentru prima dată de când Palestina a devenit stat observator nemembru al ONU, ministrul palestinian de externe Riad al-Maliki a declarat că nu se aşteaptă la o nouă revoltă. Totuşi, al-Maliki l-a acuzat pe Netanyahu că urmăreşte să stârnească violenţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor