Traian Băsescu acuză propaganda referitoare la eventualele riscuri provocate de scutul de la Deveselu

Traian Băsescu, Preşedintele României
Traian Băsescu, Preşedintele României (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă ţinută alături de Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, că în cadrul întâlnirii au fost abordate chestiuni ce privesc Afganistanul, dar şi priorităţile statelor membre NATO în domeniul securităţii cibernetice şi energetice.

„Discuţiile de azi au avut ca principale obiective perspectiva NATO şi problematica pe care România o ridică în interiorul NATO. L-am informat pe secretarul general că noi apreciem necesar un summit NATO în 2014, având în vedere evoluţiile din ultima perioadă şi nevoia de decizii pentru perioada următoare. În ceea ce ne priveşte, priorităţi în interiorul NATO sunt probleme legate de tranziţia din Afganistan, de estimarea noastră că după 2014 va exista o reducere a activităţilor operaţionale NATO şi cum poate fi privită această perioadă de după 2014. O altă prioritate este legată de implementarea tot mai puternică a conceptului smart defence, care permite economii uriaşe de resurse şi obţinerea aceloraşi rezultate în garantarea securităţii cetăţenilor statelor membre NATO. Ni se pare extrem de important ca la un viitor summit să tratăm mai aprofundat problematica securităţii energetice a statelor din NATO şi a securităţii cibernetice”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele României a subliniat faptul că ţara noastră va rămâne activă militar în Afganistan şi după anul 2014, chiar dacă vor fi detaşaţi mai puţini soldaţi în această regiune.

„În acelaşi timp am avut discuţii consistente legate de Afganistan. România îşi va reduce din această vară efectivul de militari, dar România va rămâne, şi după 2014, să fie printre statele care constribuie la procesele de instruire în sistemele de securitate ale statului afgan”, a declarat Traian Băsescu.

Referitor la sistemul antirachetă amplasat la Deveselu şi la posibile riscuri pentru alte state, informaţii vehiculate în presa externă, Traian Băsescu a declarat că acestea reprezintă doar „propagandă”.

„În ceea ce priveşte Deveselu, am dezavuat unele declaraţii care amplifică riscurile pentru România, care apar la unele posturi. Sistemul amplasat pe teritoriul României este defensiv, propaganda privind riscurile la adresa altor state este doar o propagandă pe care nu o putem accepta”, a concluzionat preşedintele.