SUA asigură finanţarea pentru ca Baza Desevelu să fie operativă din 2015
alte articole
Congresul american a făcut toate demersurile necesare pentru a asigura finanţarea Bazei Deveselu astfel încât aceasta să fie operaţională până în 2015. Declaraţia a fost făcută de Frank Roşe, adjunct al asistentului secretarului de stat SUA pentru apărare, care s-a întâlnit cu secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.
"Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astăzi, 1 mai 2013, o întrevedere cu Frank Roşe, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politică de apărare şi spaţială, cu ocazia prezenţei sale la Bucureşti pentru participarea la a 9-a Conferinţă internaţională privind apărarea antirachetă (Bucureşti, 30 aprilie-3 mai 2013). Cei doi oficiali au discutat despre ultimele evoluţii legate de dezvoltarea proiectului româno-american privind participarea României la Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa (European Phased Adaptive Approach – EPAA), precum şi despre evoluţiile la nivel NATO, respectiv în dialogul cu Federaţia Rusă pe acest subiect", se arată într-un comunicat al MAE.
Angajamentul SUA pentru cele trei faze ale proiectului rămâne ferm, a precizat Roşe şi i-a mulţumit omologului român pentru aplicarea Acordului dintre România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în România, semnat în septembrie 2011.
Aurescu şi Roşe au mai discutat despre începerea lucrărilor de construcţie la Baza Deveselu, programate pentru acest an.
"Bogdan Aurescu a mulţumit la rândul său pentru aprecierile făcute de Frank Roşe la adresa României în prezentarea acestuia din cadrul Conferinţei internaţionale de la Bucureşti, conform cărora "România este un partener şi un aliat important al SUA, ambele părţi fiind puternic angajate în această relaţie bazată pe valorile noastre împărtăşite, inclusiv angajamentul pentru democraţie. Ca aliaţi NATO, România şi Statele Unite cooperează în privinţa multor provocări globale comune, de la stoparea proliferării nucleare şi întărirea securităţii energetice, până la combaterea schimbărilor climatice. Apreciem rolul-cheie jucat de România în NATO la dezvoltarea Noului Concept Strategic pe teme cum ar fi apărarea antirachetă şi reforma internă a Alianţei. Statele Unite doresc dezvoltarea şi adâncirea Parteneriatului bilateral cu România, continuând totodată să întărim conexiunile noastre euroatlantice. … Le mulţumesc în mod deosebit colegilor români pentru leadership-ul lor în cadrul NATO", se menţionează în comunicatul MAE.
Asigurări de sprijin
Construirea bazei de la Deveselu ar trebui încheiată la timp, iar SUA vor sprijini autorităţile române în acest sens, a anunţat recent subsecretarul de stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, Roşe Gottemoeller.
"Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa - EPAA, n.r.) la Baza Deveselu şi vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcţia acesteia la timp. Banii pentru bază sunt deja prevăzuţi în buget şi vrem ca proiectul de construcţie să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în următorii ani pentru ca această bază să devină operaţională", a declarat Gottemoeller.
Baza de la Deveselu ar trebui să devină operaţională în 2015, însă în ultima vreme au apărut mai multe informaţii potrivit cărora administraţia americană a decis să modifice sistemul de apărare antirachetă din Europa şi să renunţe la faza a IV-a a proiectului.
Gottemoeller a precizat că România este un "partener foarte important" pentru Statele Unite şi "nu există nicio imprevizibilitate privind România".
Subsecretarul de stat american nu a dorit să precizeze dacă proiectele comune ale celor două state în privinţa apărării antirachetă ar putea fi un catalizator pentru includerea României în programul Visa Waiver.
"Eu activez ca subsecretar de stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională. Responsabilităţile mele se referă la aspectele legate de securitate. Este foarte inadecvat pentru mine să comentez în privinţa programului Visa Waiver. Dar pot spune că relaţiile bune pe care le avem cu România sunt evidente prin spectrul larg al cooperării noastre - economic, politic şi de securitate", a declarat Gottemoeller.
România nu este inclusă în programul Visa Waiver (VWP) prin care cetăţenii români ar avea dreptul să efectueze călătorii în SUA cu o durată de până la 90 de zile, fără viză turistică. Motivul principal pentru care România nu a fost inclusă în acest program a fost rata ridicată de refuz a solicitărilor de viză ale cetăţenilor români, care a fost de 17% în 2012 şi 22,4% în 2011. Limita maximă admisă de legislaţia americană în vigoare este 3% pentru statele care doresc să intre în programul Visa Waiver.
Fără modificări
Despre continuarea proiectului de la Deveselu a vorbit recent şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, care a precizat că nu vor exista modificări în ceea ce priveşte scutul antirachetă.
Secretarul de stat al Apărării, Chuck Hagel, a făcut precizări referitoare la regândirea strategiei SUA în domeniul scutului antirachetă având în vedere situaţia creată în Coreea şi amplasarea pe coastele Americii a unui număr mai mare de interceptori.
''De asemenea, a făcut precizarea (n.r. Chuck Hagel) că programul în Europa şi mai ales programul legat de România şi Polonia va continua conform planificării iniţiale şi că elementele scutului antirachetă vor deveni operaţionale, aşa cum s-a stabilit de fapt în documentele de parteneriat pe care le avem cu Statele Unite - încep anul acesta şi se finalizează în anul 2015, faza a doua. Şi sigur, legat de Polonia, faza a treia, ei sunt într-o altă etapă de amplasare a interceptorilor, cu finalizare şi devenind operaţional în anul 2018'', a afirmat Duşa.