Sistemul antirachetă al lui Dracula
Lucrurile încep să se mişte în privinţa planului Pentagonului de a construi un sistem de apărare antirachetă în România pentru a proteja aliaţii SUA din sudul Europei - dar şi trupele americane din regiune - de atacul rachetelor iraniene, comentează revista Time într-un articol.
Cel mai recent semnal în această privinţă este solicitarea Pentagonului pentru '100 mb de acces direct la internet cu adrese IP rutabile pentru contractorii MDA [Missile Defense Agency] de la faţa locului' la baza aeriană de la Deveselu, din apropiere de Caracal, la circa 200 de kilometri sud-vest de Castelul Contelui Dracula.
Baza antirachetă americană va fi amplasată pe un teren de circa 174 de hectare şi va găzdui aproximativ 200 de membri ai personalului militar şi civil american.
Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) precizează că baza de la Deveselu este importantă pentru securitatea României. 'Cele mai recente studii în această privinţă indică că zona noastră geografică - Europa de Sud-Est - devine tot mai vulnerabilă la ameninţările rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune', explică ministerul amintit. 'Mai mult, România este un partener strategic important al Statelor Unite şi un aliat de încredere în cadrul NATO', adaugă instituţia amintită, potrivit Time.
De asemenea, ministerul aminteşte că 'Abordarea Gradual-Adaptivă Europeană [European Phased Adaptive Approach] este un sistem strict defensiv. Prin definiţie, el nu este îndreptat împotriva cuiva, (...) ci este menit să apere împotriva oricărui atac, din partea oricui, cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune, şi într-o etapă ulterioară, împotriva rachetelor intercontinentale'.
În plus, sistemul nu va costa Bucureştiul niciun ban, potrivit MAE român. Ministerul indică că România nu va trebui să cumpere rachete de interceptare SM-3 şi nici nu va trebui să plătească pentru producţia acestora sau pentru construirea bazei pe teritoriul românesc, în condiţiile în care cheltuielile vor fi suportate de către SUA.
Baza va fi echipată cu rachete de interceptare SM-3 (în număr de 24, potrivit românilor). Ea 'va oferi protecţie teritoriilor şi populaţiile europene ale NATO şi va spori protecţia Statelor Unite în faţa ameninţărilor crescânde reprezentate de proliferarea rachetelor balistice din Orientul Mijlociu', potrivit Departamentului de Stat.
Interceptorii SM-3 sunt destinaţi exclusiv unor scopuri defensive, fără a poseda vreo capacitate ofensivă. Ei nu sunt dotaţi cu vreun tip de focoase explozive, ci se bazează pe energia cinetică pentru a ciocni şi distruge inamicul, a precizat Departamentul de Stat.
'Rachetele de interceptare SM-3 din România nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, urmând să fie lansate doar pentru apărarea împotriva unui atac real... Riscul de deteriorare sau de rănire în urma unei interceptări sau a resturilor (rezultate) este mic şi nu ameninţă persoanele şi bunurile', a adăugat Departamentul.
Potrivit Pentagonului (aflat în căutarea a 158 milioane dolari pentru finanţarea contrucţiilor pentru lucrările din 2013), 'în prezent nu există niciun sistem de apărare antirachetă de la sol în Europa. Pentru a fi consecvenţi cu anunţul făcut la 17 septembrie 2009 de către preşedintele Statelor Unite, acest proiect este necesar pentru a realiza amplasarea, prevăzută de Faza a II-a a Abordării Gradual-Adaptive Europene, a sistemului de apărare antirachetă Aegis din sudul Europei până în 2015', a avertizat Pentagonul.
Şi dacă ne gândim că a fost nevoie doar de usturoi şi ( sau de lumina soarelui pentru a-i face faţă lui Vlad, conchide glumind revista americană.