SUA, neliniştită de prezenţa Chinei în Venezuela. Amiral american: China - cea mai mare ameninţare pentru întreaga lume

Preşedintele chinez Xi Jinping (dr) şi omologul său venezuelean Nicolas Maduro
Preşedintele chinez Xi Jinping (dr) şi omologul său venezuelean Nicolas Maduro (Getty Images)

SUA a avertizat că Beijingul este “cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei şi a modului de viaţă în lume”, în contextul în care prezenţa Beijingului în timpul crizei din Venezuela amplifică tensiunile globale.

La începutul săptămânii, ministrul de Externe venezuelean, Jorge Arreza, a declarat la o conferinţă de presă că ţara sa are relaţii strânse cu Rusia şi va “continua cooperarea militaro-tehnică” cu Moscova. Remarcile au fost făcute după ce, luna trecută, Kremlinul a trimis două avioane militare şi aproximativ 100 de soldaţi ruşi în Caracas. În plus, recent, Rusia a dezvăluit construirea unui centru de instruire a piloţilor elicopterelor militare în Venezuela.

Arreza, care tocmai s-a întors din Orientul Mijlociu pentru a obţine suport pentru regimul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro din partea Siriei şi Libanului, a adăugat că o delegaţie de oficiali din Iran au sosit de asemenea în Caracas cu un avion al companiei aeriene iraniene Mahan Airlines, potrivit Express.co.uk.

Compania aeriană comercială privată a fost sancţionată în 2011 după ce SUA a acuzat-o că “furnizează suport financiar, material şi tehnologic” Gărzilor Revoluţionare ale Iranului (IRGC), desemnate de administraţia preşedintelui american Donald Trump ca fiind grup terorist.

Însă cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Venezuela au deranjat SUA, iar amiralul Craig Faller, şeful comandamentului armatei americane pentru America Latină, şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu implicarea regimului comunist chinez în criza venezueleană.

Faller a declarat publicaţiei Foreign Policy: “Cred că cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei şi modului de viaţă din întreaga lume este tendinţa pe care o vedem la China.

“Nu există niciun alt actor în America Latină, cu posibila excepţie a cubanezilor, care să controleze mai mult soarta lui Nicolas Maduro şi a oamenilor săi decât o face China”.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a negat rapoartele potrivit cărora Beijingul ar fi trimis 120 de soldaţi în ţara sud-americană, însă există temeri că statul comunist a vândut totuşi Venezuelei arme în valoare de peste 615 milioane de dolari.

De asemenea, China s-a oferit să reconstruiască reţelele de electricitate afectate ale Venezuelei, probleme care, în opinia lui Maduro, sunt cauzate de o activitate inamică.

Statele Unite şi aliaţi occidentali, precum şi majoritatea ţărilor din America Latină îl susţin pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, care s-a autodeclarat în luna ianuarie drept preşedinte interimar al ţării.

Însă Maduro încă este recunoscut ca lider al Venezuelei de către regimuri autoritare precum Iran, Rusia şi Turcia.

SUA a devenit tot mai bănuitoare faţă de acţiunile militare ale Chinei în ultimele luni, în principal în privinţa exerciţiilor militare în puternic contestata Mare a Chinei de Sud.

Vicepreşedintele american Mike Pence chiar a sugerat că Beijingul reprezintă o ameninţare mai mare decât Rusia la adresa alianţei militare vestice NATO.

În plus, China şi Rusia au avertizat SUA împotriva oricărei intervenţii împotriva regimului Maduro şi au trimis ajutoare internaţionale în statul sud-american.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urmau să migreze în acest an. În plus, începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe