SUA înăspreşte sancţiunile împotriva companiei petroliere de stat a Venezuelei

Vicepreşedintele american Mike Pence
Vicepreşedintele american Mike Pence (Ethan Miller/Getty Images)

Vicepreşedintele american Mike Pence a declarat vineri că SUA a aplicat sancţiuni asupra a 34 de nave care aparţin companiei petroliere de stat a Venezuelei şi asupra a două companii care transportă petrol spre Cuba, potrivit Deutsche Welle.

Noile sancţiuni reprezintă cea mai recentă mişcare împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro întreprinsă de SUA, care urmăreşte să reducă veniturile obţinute de regimul de stânga, pe fondul unei crize politice interne tot mai mari.

În pofida faptului că peste 50 de ţări – inclusiv SUA, Marea Britanie, Canada, Germania şi alte state din UE şi America de Sud – l-au recunoscut pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido drept preşedinte interimar al ţării, Maduro şi-a păstrat puterea şi se bucură de suportul Chinei şi Rusiei.

„Venezuela aparţine poporului venezuelean”, a declarat Pence într-un discurs susţinut la Universitatea Rice din Houston.

„Cei care se uită ar trebui să ştie acest lucru: toate opţiunile sunt pe masă. Şi Nicolas Maduro ar face bine să nu testeze determinarea Statelor Unite ale Americii”, a adăugat Pence.

Departamentul Trezoreriei americane a susţinut că a clasificat cele 34 de nave ale companiei petroliere de stat PDVSA ca fiind proprietate blocată, însemnând că cetăţenii americani sau entităţile americane nu pot să efectueze tranzacţii financiare care implică navele respective.

De asemenea, SUA a vizat şi petrolierul Despina Andrianna care transportă ţiţei din Venezuela către aliatul său cheie Cuba, precum şi alte două companii de transport maritim asociate cu petrolierul – una din Grecia şi alta din Liberia.

În luna ianuarie, SUA a impus sancţiuni împotriva industriei petroliere venezuelene pentru a bloca cea mai vitală sursă de venituri a guvernului socialist.

Noile sancţiuni americane au fost anunţate după ce Adunarea Constituantă a Venezuelei, un organism loial preşedintelui Nicolas Maduro, a decis săptămâna aceasta să anuleze imunitatea juridică a liderului opoziţiei Guaido, pavând calea pentru judecarea acestuia în instanţe loiale regimului.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urma să migreze în acest an.

Începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent cronice, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.