Liderul opoziţiei venezuelene Guaido ar putea rămâne fără imunitate parlamentară
alte articole
Adunarea Constituantă a Venezuelei a votat marţi, unanim, pentru anularea imunităţii parlamentare a liderului opoziţiei, autoproclamatul preşedinte interimar Juan Guaido, potrivit Deutsche Welle.
Iniţiativa Adunării Constituante, care este loială preşedintelui socialist Nicolas Maduro, ar putea deschide calea pentru judecarea lui Guaido şi potenţiala sa arestare.
Curtea Supremă de Justiţie a ţării a ordonat adunării să facă acest lucru după ce Guaido a încălcat un ordin care i-a interzis să plece din ţară în timp ce este subiectul unei investigaţii.
Conform Constituţiei, retragerea imunităţii unui parlamentar necesită aprobarea Adunării Naţionale. Totuşi, camera controlată de opoziţie nu a susţinut decizia Adunării Constituante.
Diosdado Cabello, preşedintele Adunării Constituante, l-a acuzat pe Guaido şi opoziţia că au invitat o invazie străină şi au incitat la declanşarea unui război civil.
Guaido a respins deciziile Curţii Supreme şi Adunării Constituante ca fiind nelegitime şi a continuat apelurile ca Maduro să demisioneze din funcţia de preşedinte.
“Ei pot încerca să mă răpească. Ştiţi cum acţionează regimul. Aceasta nu este nici măcar o judecată. Este o inchiziţie”, a susţinut Guaido.
Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar în luna ianuarie în încercarea de a răsturna regimul lui Maduro. Demersul lui Guaido a obţinut suportul imediat al Statelor Unite şi al altor peste 50 de ţări occidentale sau din regiune.
În schimb, Rusia, China, Iran, Siria şi Cuba susţin regimul lui Maduro, care a declarat “imperialiştii americani vor să mă ucidă”. În plus, Moscova a acuzat Washingtonul că pune la cale o lovitură de stat violentă în Venezuela, încălcând astfel Carta ONU.
Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.
Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urma să migreze în acest an.
Începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent cronice, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.