Mike Pence cere ONU să îl recunoască pe liderul opoziţiei Guaido ca preşedinte

“A sosit momentul” ca ONU să îl recunoască pe Juan Guaido ca preşedinte adevărat al Venezuelei, a declarat Mike Pence adunării mondiale. SUA promovează o rezoluţie pe această problemă, chiar dacă sunt mici şanse să fie adoptată.
Vicepreşedintele american Mike Pence. (Getty Images)
Andrei Popescu
11.04.2019

ONU ar trebui să recunoască un reprezentant al guvernului lui Juan Guaido în locul delegatului numit de preşedintele Venezuelei, socialistul Nicolas Maduro, a declarat miercuri vicepreşedintele american Mike Pence reprezentanţilor internaţionali, potrivit Deutsche Welle.

“A sosit momentul ca Naţiunile Unite să îl recunoască pe preşedintele interimar Juan Guaido drept preşedinte legitim al Venezuelei şi să îi primească reprezentantul în acest organism”, a adăugat Pence.

Lider al Adunării Naţionale din Venezuela, Guaido s-a autodeclarat preşedinte interimar al ţării în luna ianuarie, susţinând că Nicolas Maduro şi-a pierdut legitimitatea. SUA, aliaţii săi europeni şi zeci de alte ţări, inclusiv din America de Sud, l-au susţinut pe Guaido.

Pence a declarat miercuri că SUA pregăteşte un proiect de rezoluţie prin care ONU să îl recunoască pe Guaido ca preşedinte, iar actualul ambasador venezuelean să fie înlocuit cu un delegat numit de Guaido.

Pence a cerut ca ONU să revoce acreditările reprezentantului Venezuelei, Samuel Moncada. De altfel, Pence i s-a adresat direct lui Moncada în timpul discursului susţinut miercuri la ONU.

“Cu tot respectul, domnule ambasador, nu ar trebui să fiţi aici. Ar trebui să vă întoarceţi în Venezuela şi să îi spuneţi lui Nicolas Maduro că momentul său a expirat. A sosit vremea ca el să plece”, i-a declarat Pence delegatului venezuelean.

Propunerea Washingtonului are loc la o zi după ce Organizaţia Statelor Americane (OSA) a votat în favoarea recunoaşterii ambasadorului lui Guaido.

Totuşi, este improbabil ca rezoluţia propusă de SUA să fie aprobată de Consiliul de Securitate al ONU, deoarece Maduro încă se bucură de sprijinul puternic al Chinei şi Rusiei, Moscova fiind implicată în proiecte majore cu petrol în statul sud-american.

După discursul lui Pence, delegatul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că SUA “a provocat în mod artificial o criză” în Venezuela pentru a răsturna “un lider ales legitim şi pentru a-l înlocui cu propriul lor pion”.

“Dacă doriţi să faceţi America din nou măreaţă, şi noi suntem în mod sincer interesaţi să vedem acest lucru, nu mai interferaţi în problemele altor state”, s-a adresat Nebenzia oficialilor americani.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urma să migreze în acest an. În plus, începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor