SUA îşi va retrage rachetele Patriot din Turcia în luna octombrie

Un sistem de rachete Patriot
Un sistem de rachete Patriot (Captură Foto)

SUA îşi va retrage bateriile de rachete Patriot din Turcia în luna octombrie, au anunţat duminică Washingtonul şi Ankara.

Într-o declaraţie comună, SUA şi Turcia au declarat că mandatul ONU pentru desfăşurarea rachetelor în Turcia se va încheia în luna octombrie şi nu va fi reînnoit, adăugând că sistemele de apărare antiaeriană vor fi readuse în Turcia în cazul unei urgenţe.

„Ele [sistemele] vor fi trimise în SUA pentru modernizare, ceea ce va oferi asigurări că forţa americană de rachete pentru apărare va rămâne capabilă să contracareze ameninţările globale aflate în continuă dezvoltare şi să protejeze aliaţii şi partenerii săi, inclusiv Turcia”, s-a precizat declaraţia comună.

Declaraţia a mai susţinut că SUA rămâne „dedicată susţinerii capabilităţilor turceşti de apărare aeriană, inclusiv împotriva riscurilor şi ameninţărilor prezente de rachetele balistice ... şi dedicată susţinerii securităţii Turciei şi a stabilităţii regionale.”

Statele Unite, Germania şi Olanda au desfăşurat baterii de rachete Patriot în 2013 de-a lungul graniţei Turciei cu Siria pentru a consolida sistemul de apărare al Ankarei.

Sâmbătă, Germania a anunţat la rândul său că îşi va retrage din Turcia, în ianuarie 2016, cele două sisteme de rachete Patriot ale sale şi aproximativ 250 de soldaţi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a confirmat sâmbătă raportul publicat de revista germană Der Spiegel.

„Împreună cu partenerii noştri din NATO am apărat poporul turc împotriva posibilelor atacuri din partea Siriei... Rachetele noastre Patriot şi-au îndeplinit cu succes misiunile”, a susţinut ministrul german al apărării Ursula von der Leyen, într-o declaraţie.

Un total de şase sisteme Patriot au fost trimise în Turcia după ce Ankara a cerut alianţei vestice NATO să desfăşoare aceste arme pe teritoriul său pentru a-şi proteja graniţa cu Siria.

Damascul a criticat la acea vreme mişcarea şi a declarat că aceasta nu este decât un alt act de provocare din partea guvernului turc.

Siria este zguduită de un război sângeros din martie 2011, iar SUA şi aliaţii săi regionali – în special Qatar, Arabia Saudită şi Turcia – au susţinut militanţii care operează în interiorul ţării în vederea răsturnării regimului lui Bashar al-Assad.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.