“Hackerii” au preluat controlul asupra unei baterii de rachete germane Patriot staţionate în Turcia

Rachetele Patriot deţinute de Germania şi staţionate în Turcia au fost “deturnate” pentru scurt timp de presupuşi hackeri, conform rapoartelor media de marţi, susţine website-ul de ştiri The Local.
Soldaţi germani operează un lansator de rachete Patriot. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.07.2015

Rachetele Patriot deţinute de Germania şi staţionate în Turcia au fost “deturnate” pentru scurt timp de presupuşi hackeri, conform rapoartelor media de marţi, susţine website-ul de ştiri The Local.

Atacul a avut loc asupra rachetelor antiaeriene Patriot desfăşurate la graniţa Turciei cu Siria. Armele de producţie americană au fost staţionate acolo de armata germană pentru a proteja Turcia, un aliat al NATO.

Conform Behörden Spiegel, sistemul de rachete a răspuns la ordine “inexplicabile”. Totuşi, nu a fost imediat clar când au fost îndeplinite aceste ordine şi care au fost ele.

Behörden Spiegel speculează asupra a două puncte slabe, existente în sistemul de rachete, care ar fi putut să fie exploatate de hackeri.

O astfel de slăbiciune este Sensor-Shooter-Interoperability (SSI) care transmite informaţii în timp real între lansatorul de rachete şi sistemul său de control. A doua slăbiciune expusă este un cip de calculator care controlează ghidarea armei.

Atacatorii ar fi putut obţine acces pe două căi diferite: una care permite preluarea controlului asupra sistemului de operare al rachetei şi alta care permite furtul de date din acest sistem.

Racheta Patriot se află în serviciul armatei americane din 1984 şi fost folosită pentru prima dată în operaţiuni în timpul primului Război din Golf în 1991.

În 2012, Turcia a cerut partenerilor NATO să o susţină militar prin staţionarea sistemelor de rachete Patriot pe teritoriul său, după ce războiul civil din Siria s-a apropiat de graniţa turcă sudică.

În iunie 2015, Germania a anunţat că va înlocui rachetele sale Patriot cu MEADS, un sistem de apărare aeriană proiectat în cooperare cu SUA şi Italia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor