PKK anunţă că nu va renunţa la arme şi nu se va retrage din Turcia

Cemil Bayik, vicepreşedinte al Grupului Comunităţilor din Kurdistan.
Cemil Bayik, vicepreşedinte al Grupului Comunităţilor din Kurdistan. (Captură Foto)

Un fondator al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a declarat că luptătorii grupului nu vor renunţa la arme şi nici nu se vor retrage din Turcia cât timp Ankara îşi continuă raidurile aeriene în nordul Irakului.

Nimeni nu poate forţa militanţii PKK “să se dezarmeze” şi să se retragă din Turcia, a declarat joi Cemil Bayik, vicepreşedinte al Grupului Comunităţilor din Kurdistan (KCK) – o organizaţie politică kurdă folosită drept paravan şi din care face parte PKK – pentru ziarul belgian în limba kurdă Med Nuce.

Deşi KCK a convins PKK în trecut să se retragă de pe pământul turcesc, retragerea nu a avut niciun efect pozitiv asupra procesului de pace dintre forţele kurde şi guvernul turc.

În 6 august, Selahattin Demirtaş, unul dintre liderii Partidului Democrat al Poporului (HDP) – o formaţiune politică pro-kurdă din Turcia – a făcut apel la comunitatea internaţională să condamne noul război al Ankarei împotriva kurzilor, acuzând guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de utilizarea aşa zisei lupte împotriva Statului Islamic (Daesh) pentru a masca adevăratul său obiectiv: atacarea PKK şi subminarea HDP.

Turcia a lansat recent lovituri aeriene împotriva unor presupuse ţinte ale Statului Islamic în Siria precum şi a unor poziţii PKK din Irak, după un atac sinucigaş cu bombă desfăşurat de Statul Islamic în oraşul turcesc sud-estic Suruc în care au fost ucişi 32 de oameni.

Un acord fragil de încetare a focului încheiat în 2013 între kurzi şi turci a fost declarat nul de către PKK după lansarea loviturilor aeriene turceşti împotriva grupului, reducându-se astfel şansele ca cele două tabere să ajungă la un acord în viitorul apropiat.

PKK luptă pentru o regiune autonomă kurdă în interiorul Turciei din anii 1989 iar conflictul a cauzat până acum zeci de mii de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe