Amiral american îl avertizează pe Obama să nu retragă portavionul din Golful Persic

Portavionul american USS Theodore Roosevelt.
Portavionul american USS Theodore Roosevelt. (Captură Foto)

Amiralul american pensionat James Stavridis l-a criticat pe liderul american Barack Obama pentru decizia de a retrage o navă de luptă americană din Golful Persic.

Marina americană a anunţat luna trecută că portavionul USS Theodore Roosevelt va părăsi Golful Persic în această toamnă pentru două luni şi că va fi pentru prima dată din 2007 când Pentagonul nu va dispune de nicio navă de luptă în regiune.

“Avem 11 portavioane nucleare active în prezent în marina SUA”, a declarat duminică Stavridis.

“Îmi vine greu să înţeleg de ce nu poate o flotă de o asemenea dimensiune să păstreze în permanenţă un portavion în regiuni periculoase precum” Golful Persic, a adăugat fostul comandant suprem al NATO.

Portavionul a lansat lovituri aeriene împotriva poziţiilor grupului jihadist Statul Islamic în Irak şi Siria începând cu 2014.

Amiralul pensionat a avertizat, de asemenea, că SUA se află în continuare în război, şi cu toate acestea comandantul suprem reduce bugetul militar.

“Deja am redus bugetul apărării ... cu aproximativ 30% în ultimii 10 ani şi încă ne aflăm în război”, a declarat Stavridis.

“Ne-am implicat activ pe mai multe continente în operaţiuni de luptă reale. Nu ar trebui să reducem drastic nivelul trupelor noastre”, a mai susţinut amiralul.

În plus, el a cerut administraţiei Obama să răspundă împotriva “agresiunii ruseşti”.

“Trebuie să... le arătăm [ruşilor] că acela nu este un comportament potrivit pentru secolul 21”, a declarat Stavridis, făcând referire la criza actuală din Ucraina.

Washingtonul a acuzat Moscova că susţine rebelii separatişti pro-ruşi care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale ucrainene, o acuzaţie negată de Kremlin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe