SUA îşi intensifică prezenţa aeriană în Orientul Mijlociu. Trimite avioane de luptă A-10 în Turcia

În contextul amplificării operaţiunilor militare ruseşti în Siria şi a incidentelor provocate de ruşi în spaţiul aerian turcesc, SUA a trimis mai multe avioane de atac la o bază aeriană din sudul Turciei.
Avion de luptă american A-10 Thunderbolt II. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.10.2015

Un oficial militar american, cerând să rămână anonim, a declarat marţi pentru AFP că 12 avioane de luptă A-10 au sosit la baza aeriană Incirlik în timpul weekendului.

Avioanele fuseseră deja programate să ajute coaliţia condusă de SUA în lupta sa împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi Irak, a declarat oficialul, adăugând că acest pas va consolida capabilităţile de luptă ale coaliţiei în lupta cu teroriştii.

Cunoscut sub numele de Warthogs, A-10 este un avion militar tactic al cărui rol principal este acela de a desfăşura lovituri aeriene cu o precizie mai mare decât cea a bombardierelor.

Avioanele au un blindaj puternic şi sunt proiectate să facă faţă unor lovituri directe din partea proiectilelor pentru străpungerea blindajului.

SUA şi-a intensificat activităţile militare în Orientul Mijlociu după ce Rusia a lansat propria sa campanie de lovituri aeriene la sfârşitul lunii septembrie împotriva grupurilor teroriste din Siria, în special împotriva Statului Islamic. Cel puţin acesta este obiectivul declarat al Moscovei pentru implicarea sa militară.

La începutul acestei luni Rusia a lansat 26 de rachete de croazieră de rază lungă de pe navele sale din Marea Caspică asupra unor ţinte teroriste din Siria.

Totuşi, mai mulţi oficiali americani au declarat pentru Associated Press că Rusia a direcţionat o parte din campania sa militară împotriva grupurilor rebele moderate susţinute de SUA şi care se opun regimului preşedintelui Bashar al-Assad, cu scopul de a le slăbi.

Oficialii susţin că rebelii antrenaţi de CIA sunt acum vânaţi de loviturile aeriene ruseşti şi au puţine şanse să fie salvaţi de susţinătorii lor americani.

Intervenţia rusă în Siria s-ar putea dovedi a fi costisitoare pentru Moscova ţinând cont de faptul că ofensiva siriană împotriva rebelilor nu se desfăşoară conform aşteptărilor. O acţiune militară pe termen lung, fără câştiguri tangibile pentru regimul sirian, ar putea eroda efectul propagandistic al campaniei ruseşti de bombardamente. Mai mult, loviturile aeriene ruseşti ar putea provoca pierderi mari în rândul civililor, declanşând furia sirienilor civili şi a grupurilor pentru drepturile omului.

În plus, staţionarea avioanelor de luptă americane la baza turcească Incirlik, are loc, de asemenea, în condiţiile în care Turcia, ţară membră NATO, s-a plâns de mai multe ori că avioanele de luptă ruseşti care operează în Siria i-au încălcat spaţiul aerian.

Armata turcă a declarat că a trimis două avioane de luptă F-16 în 3 octombrie în urmărirea unui avion de luptă rusesc care a pătruns în spaţiul său aerian, lângă provincia sudică Hatay. Într-un al doilea incident, în 4 octombrie, Ankara a declarat că un avion rusesc Mig-29 a hărţuit două dintre avioanele sale F-16, fixându-le pe radarul său, în timp ce acestea patrulau în zona de graniţă.

Un purtător de cuvânt al partidului de guvernământ AKP a declarat în 7 octombrie că Ankara consideră incursiunile ruseşti în spaţiul său aerian o ameninţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor