Uniunea Europeană interzice analize privind băncile ruseşti sancţionate

Uniunea Europeană a interzis instituţiilor sale financiare să publice cercetări analitice asupra băncilor ruseşti supuse sancţiunilor UE, potrivit unei declaraţii a Comisiei Europene.
Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

Comisia Europeană, organul legislativ al Uniunii Europene, a interzis publicarea cercetărilor asupra băncilor ruseşti, pentru că analiza conţinută în rapoarte ar putea ajuta investitorii din Rusia să ia decizii cu privire la cumpărarea sau vânzrea de active, potrivit declaraţiei Comisiei Europene, publicate pe site-ul său oficial, la 25 septembrie.

"Furnizarea cercetării financiare ar trebui să fie văzută ca o formă de serviciu de investiţii şi este interzisă în conformitate cu regulamentul", se spune în declaraţie.

Anul trecut, UE a introdus restricţii împotriva organizaţiilor de credit din Rusia, ca parte a sancţiunilor impuse Rusiei de UE din cauza implicării ţării în conflictul cu Ucraina.

Băncile ruseşti care intră sub incidenţa restricţiilor îi includ pe cei mai mari creditori din Rusia: Sberbank, VTB şi Gazprombank, precum şi Vnesheconombank şi Rosselkhozbank.

Sancţiunile interzic creditorilor ruşi de top să ia împrumuturi pe termen lung din UE. În octombrie anul trecut Sberbank, VTB şi Vnesheconombank au făcut apel la Tribunalul Curţii de Justiţie al Uniunii, cea mai înaltă instanţă în sistemul UE, cerând înlăturarea măsurilor punitive.

În iunie, Uniunea a extins sancţiunile economice împotriva Rusiei, până la 31 ianuarie 2016.

Comentând decizia Comisiei Europene, Vasili Titov, vicepreşedintele adjunct al VTB, a afirmat că nu înţelege logica măsurii, a raportat joi agenţia de ştiri TASS. El a declarat că interdicţia nu ar împiedica VTB să-şi publice propriilor rapoarte, iar banca va continua să lucreze, potrivit TASS.