Ucraina: Alegerile locale imprevizibile ar putea readuce la putere vechea gardă

Conform analiştilor, alegerile locale din Ucraina vor putea fi văzute de asemenea ca un referendum pentru preşedintele Poroşenko, a cărui popularitate a scăzut în urma războiului din Donbas, a slăbirii economiei ţării şi datorită aplicării unor măsuri de austeritate.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Pe fondul unei nesiguranţe economice şi al unui conflict regional violent, ucrainenii se îndreaptă duminică spre secţiile de votare în cadrul unor alegeri locale contestate, în care oligarhii sunt aşteptaţi să încerce să îşi menţină controlul asupra puterii. În condiţiile în care PIB-ul ucrainean este estimat că va scădea cu 12% până la sfârşitul anului şi în contextul tensiunilor continue din estul ţării, întrebările legate de prezenţa la vot, corupţia politică şi chestiunile legate de eligibilitate s-au amplificat înaintea alegerilor pentru primarii şi consilierii orăşeneşti şi regionali, potrivit International Business Times.

Ceea ce vor alege cetăţenii va servi şi ca un referendum care va ilustra cota guvernului preşedintelui Petro Poroşenko, a cărui popularitate a scăzut. Mai mult, ratingul de popularitate al premierului Arseni Iaţeniuk a atins un nivel minim record. Membrii partidului fostului preşedinte Viktor Ianukovici, acum redenumit Blocul de Opoziţie, ar putea câştiga teren în condiţiile în care guvernul ucrainean a decis să adopte unele reforme economice lente care au nemulţumit populaţia.

Ucraina a îndurat mai mult de un an şi jumătate de incertitudine economică şi politică după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi declanşarea ulterioară a conflictului armat în regiunea estică Donbas între rebelii separatişti şi trupele guvernamentale ucrainene. Peste 8.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în acest conflict şi cel puţin 1,4 milioane şi-au părăsit locuinţele şi s-au refugiat din calea luptelor, conform datelor oferite de ONU. Rusia continuă să nege orice rol direct în criza ucraineană.

Scrutinul pentru alegerea primarilor şi a consiliilor locale nu va avea loc în teritoriile din estul separatist al Ucrainei, zonă controlată de rebelii proruşi.

Se preconiza că prezenţa la vot va fi ridicată, dar un sondaj preelectoral a arătat că 55% dintre ucraineni erau sceptici că alegerile locale vor aduce o schimbare, a relatat Kyiv Post. Noile legi electorale impun un al doilea tur dacă niciunul dintre candidaţii la alegerile pentru primari nu câştigă o majoritate de voturi în oraşele cu o populaţie de peste 90.000 de locuitori. Doar 12% dintre respondenţii la sondajul respectiv au declarat că înţeleg regulile actualizate care ar putea aduce o nouă rundă de alegeri în 15 noiembrie.

Economia ţării a avut de suferit de la revoltele declanşate la începutul anului trecut, în condiţiile în care conflictul din est fie a închis fie a distrus multe fabrici care acopereau aproximativ 20% din PIB-ul Ucrainei.

Cu toate că Ucraina a reuşit în luna august să-şi reducă datoria externă de la 19 miliarde de dolari la 15,5 miliarde – Rusia a cerut să i se ramburseze întregul împrumut acordat Kievului, în valoare de 3 miliarde de dolari. Ucraina trebuie să îşi reducă datoriile pentru a respecta condiţiile stabilite de Fondul Monetar Internaţional, astfel încât să poată primi un pachet de asistenţă financiară în valoare de 17,5 miliarde de dolari. Kievul a declarat că va da în judecată Rusia datorită refuzului acesteia de a accepta restructurarea datoriei ucrainene.

Totuşi, conform analiştilor, pe lângă economia deficitară şi conflictul din estul ţării, ucrainenii sunt de asemenea îngrijoraţi de problemele legate de infrastructură şi opţiunile de transport, precum şi de lupta împotriva corupţiei. În condiţiile în care Ucraina trece printr-un proces de descentralizare, oficialii locali vor câştiga probabil mai mult control asupra bugetelor locale. Acest lucru a declanşat o competiţie în cadrul alegerilor din acest an, la care s-au înscris peste 140 de partide politice. De asemenea, situaţia este complicată şi de apariţia unor rapoarte privind utilizarea trucurilor clasice precum mituirea alegătorilor cu alimente gratuite sau înregistrarea candidaţilor cu nume similare pentru a deruta alegătorii.

Oligarhii vor încerca, la rândul lor, să îşi păstreze poziţiile – Ghenadie Kernes candidând pentru a-şi menţine poziţia de primar în oraşul estic Harkov, iar Igor Kolomoiski susţinând candidaţii din oraşul estic Dnipropetrovsk. Luptele interne dintre oligarhi, au amplificat apelurile pentru înlocuirea clasei politice influente care şi-a menţinut puterea politică mult timp şi deseori folosind-o pentru a-şi satisface propriile interese financiare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe