Avion de luptă elveţian se apropie “la mustaţă” de o aeronavă rusă. Moscova acuză Parisul pentru incident

Un avion de luptă elveţian, şi nu unul francez, s-a apropiat de o aeronavă rusească care transporta o delegaţie parlamentară spre Geneva. Rusia a învinuit iniţial Franţa pentru incident şi l-a convocat pe ambasadorul francez la Moscova.
Avion de luptă elveţian F/A-18.
Avion de luptă elveţian F/A-18. (Captură Foto)

Un purtător de cuvânt al armatei elveţiene, Peter Minder, a declarat că unul dintre avioanele sale de luptă F/A-18 a zburat luni foarte aproape de un avion rusesc care transporta o delegaţie parlamentară, conform Deutsche Welle.

Minder a declarat agenţiei ruse de ştiri TASS că a fost vorba de o procedură standard şi că situaţia respectivă nu reprezintă “nimic ieşit din comun”.

Anterior, în aceeaşi zi, Ministerul rus de Externe a acuzat Franţa că unul dintre avioanele sale a zburat “periculos de aproape” de un avion de pasageri în spaţiul aerian elveţian care transporta o delegaţie parlamentară rusească, din care făcea parte şi preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului, Serghei Narîşkin.

Un purtător de cuvânt din partea lui Narîşkin a declarat agenţiei de ştiri AFP că avionul de luptă s-a apropiat suficient de mult de aeronava rusească încât pasagerii acesteia i-au putut face poze. Un membru al delegaţiei, Serghei Gavrilov, a declarat agenţiei de ştiri TASS că incidentul a fost un “act neprietenos din partea NATO”.

Elveţia este o ţară neutră şi nu este membră a NATO.

După ce a învinuit Franţa pentru incident, Ministerul rus de Externe a susţinut, într-o declaraţie, că “acţiuni precum cele comise de Paris subminează posibilitatea folosirii Franţei ca un loc pentru întâlniri şi discuţii multilaterale”. În plus, Moscova l-a convocat pe ambasadorul francez pentru a oferi o explicaţie.

Franţa a negat că unul dintre avioanele sale de luptă ar fi fost implicat în incident, adăugând că a fost vorba de un avion elveţian.

Ministerele franceze de externe şi al apărării au emis o declaraţie în care şi-au exprimat “regretul” pentru convocarea ambasadorului francez.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de incidente în spaţiul aerian între Rusia şi statele europene. La începutul lunii, Turcia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce a declarat că un avion de luptă rusesc care opera în Siria a pătruns pentru scurt timp în spaţiul aerian turcesc.