SUA insistă asupra atacului, pregăteşte terenul
alte articole
SUA a clarificat vineri intenţia de a-l pedepsi pe Assad pentru atacul „brutal şi flagrant” cu arme chimice – despre care afirmă că ar fi omorât peste 1440 de persoane în Damasc săptămâna trecută.
Vineri, preşedintele american a reiterat poziţia SUA, după ce în ultima parte a săptămânii Marea Britanie a adoptat o poziţie mult mai nuanţată cu privire la un posibil atac împotriva regimului Assad.
"Nu putem accepta o lume în care femeile şi copii şi civilii nevinovaţi sunt gazaţi pe o scară inacceptabilă" a declarat preşedintele american la Casa Albă. Obama a mai spus că SUA pregăteşte un răspuns militar „limitat, îngust” care nu va implica trimiterea de trupe în teritoriu şi nici de durată nelimitată. Cu toate acestea Barack Obama nu a anunţat termene precise.
Atacul, cel mai probabil cu rachete de croazieră lansate de pe distrugătoarele americane deja prezente în Mediterana, nu este aşteptat înainte ca experţii ONU să publice raportul cu privire la atacurile de săptămâna trecută. Echipa ONU a fost văzută plecând sâmbătă dimineaţa din Damasc către Liban, cu o zi mai devreme de termenul programat.
John Kerry a afirmat însă că eventualul raport cu care echipa de inspectori ONU s-a întors din teren nu va face decât să confirme că s-au folosit arme chimice şi a subliniat că acest lucru nu v-a schimba nimic, în condiţiile în care „obstrucţionismul Rusiei” face orice rezoluţie sau măsură a ONU imposibilă.
Vineri secretarul american John Kerry a purtat convorbiri cu miniştrii de Externe ai Marii Britanii, Egiptului, Olandei, Noii Zeelande, Arabiei Saudite şi cu secretarul Ligii Arabe. Runda de convorbiri a fost apreciată de analişti ca o dovadă a iminenţei atacului american.
Conform declaraţiilor lui Kerry făcute vineri, este esenţial ca Siria să nu rămână nepedepsită pentru atac, parţial pentru că acest lucru va crea un precedent.
Ministrul sirian de externe a negat în mod repetat că regimul ar fi folosit arme chimice şi a declarat că apelurile lui Kerry sunt „încercări disperate” de a justifica o lovitură militară. „Ce spune el sunt minciuni” a declarat el despre alocuţiunea secretarului american.
Sfârşitul săptămânii trecute a marcat răcirea sprijinului pentru un eventual atac împotriva Siriei în Marea Britanie, după ce Parlamentul, chemat de urgenţă din vacanţă de către premierul David Cameron, a arătat o lipsă de sprijin pentru atacul împotriva Siriei.
John Kerry despre raportul inspectorilor ONU - "acest lucru nu v-a schimba nimic, în condiţiile în care obstrucţionismul Rusiei face orice rezoluţie sau măsură a ONU imposibilă"
Încercând să adune presiune internaţională pentru atac, SUA s-au văzut nevoite să conteze pe ajutorul Franţei, al cărei guvern a afirmat vineri sprijin pentru acţiunea militară, în ciuda unui sondaj recent de opinie care arăta că suportul francezilor este limitat.
Dovezi limitate
John Kerry a citat un raport american confor căruia forţele guvernamentale ale lui Assad ar fi în spatele atacului cu gaze, care ar fi făcut peste 1400 de victime, dintre care peste 400 au fost copii.
Raportul includea o înregistrare a unei comunicaţii radio în care un oficial senior relata amănunte detaliate despre atac, cât şi alte interceptări decriptate.
Pe de altă parte Obama a ţinut să clarifice că atacurile pe care le plănuieşte nu sunt menite schimbării regimului, deşi unii dintre aliaţii SUA din regiune (notabil Turcia) au declarat că intervenţia militară în Siria ar trebui să ţintească o răsturnare a regimului.
Analiştii militari se tem că o eventuală încercare de răsturnare a regimului Assad va determina ca regimul Assad să încerce folosirea armelor chimice pe scară largă în zonă, declanşând o catastrofă umanitară în regiune.