Sprijinul oferit de Putin lui Assad - simple vorbe

În timp ce Casa Albă se îndreaptă, cu ultimele sale forţe, spre un atac armat împotriva Siriei, Moscova îşi face propriul joc, criticând vehement noua aventură americană în Orientul Mijlociu.
(photos.com)
Epoch Times România
30.08.2013

În timp ce Casa Albă se îndreaptă, cu ultimele sale forţe, spre un atac armat împotriva Siriei, Moscova îşi face propriul joc, criticând vehement noua aventură americană în Orientul Mijlociu. Navele militare ruseşti brăzdează din nou Marea Mediterană, iar diplomaţii ruşi atenţionează cu privire la consecinţele catastrofale ale ultimelor acţiuni, care eludează Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Cu alte cuvinte, reacţia Rusiei este acelaşi 'nu', de data aceasta întărit de nave militare cu aspect ameninţător, dar de fiecare dată acest 'nu' nu înseamnă nimic, opinează jurnalista Julia Ioffe, în paginile publicaţiei The New Republic, preluată de Inopressa.ru.

Ce ar putea face Rusia? Potrivit jurnalistei, nu prea multe. Desigur, Moscova nu va ezita să se folosească de dreptul său de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, pentru a bloca rezoluţia ce admite utilizarea forţei, însă o asemenea reacţie a Rusiei este destul de previzibilă şi surmontabilă.

Va lansa Kremlinul navele sale militare? Puţin probabil, în opinia Juliei Ioffe, care aminteşte de starea lamentabilă a armatei şi flotei militar-maritime ruseşti. După toate probabilităţile, singura replică a Moscovei va fi majorarea livrărilor de arme de foc, cu toate că, potrivit Reuters, ruşii au dublat numărul acestora încă în aprilie.

Mulţi considerau o ameninţare deţinerea, de către regimul sirian, a unor sisteme antirachetă ruseşti S-300, capabile să doboare mai multe ţinte. Însă, încă în iunie Vladimir Putin a declarat că Rusia nu a livrat respectivele sisteme Damascului. Chiar dacă acestea vor fi livrate în Siria imediat, pentru desfăşurarea şi plasarea lor în stare de luptă va fi nevoie de timp. În afară de aceasta, respectivele sisteme nu au fost folosite niciodată în condiţii de luptă.

Prin urmare, cum va reacţiona Rusia când asupra Siriei vor fi lansate rachete Tomahawk? se întreabă Ioffe. 'Nicicum', este de părere Gheorghi Mirski, reputat expert rus, specialist în problematica Orientului Mijociu. 'Rusia se va aşeza comod şi va privi cum America se implică într-un nou război îngrozitor în OM', este convins expertul.

După cum declară în mod inspirat Mirski, pe Moscova nu o prea preocupă ce se va întâmpla cu Damascul: Siria nu este un aliat chiar atât de preţios pentru Rusia, după cum se consideră în Occident. 'Ce are Rusia în Siria? O minusculă bază maritimă? Livrări de arme? Rusia are cumpărători de arme ruseşti peste tot în lume. Numai India poate cumpăra mult mai multe arme decât Siria, chiar de zece ori mai multe', subliniază arabistul rus.

Cu alte cuvinte, atunci când se va 'simţi miros de ars', Vladimir Putin nu va sări în ajutor, nici cu nave maritime, nici fără ele, conchide jurnalista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor