Obama a hotărât: SUA va ataca şi singură Siria
alte articole
Preşedintele Obama s-a hotărât de joi asupra posibilităţi unui atac unilateral împotriva Siriei, în timp ce Marea Britanie a exclus posibilitatea participări alături de SUA, ca urmare a votului Parlamentului britanic. Confruntându-se cu scepticism şi în propria casă, administraţia Obama a oferit informaţiile adunate legiuitorilor americani pentru a-i convinge de faptul că guvernul Sirian a folosit arme chimice împotriva propriei populaţii şi în consecinţă trebuie pedepsiţi.
În ciuda obstacolelor în formarea unei coaliţii internaţionale, Obama a părut determinat, iar consilierii acestuia au declarat că ar fi dispus să ia măsuri împotriva Siriei pe cont propriu.
"Preşedintele Statelor Unite este ales cu datoria de a proteja interesele de securitate naţională a Statelor Unite ale Americii,” a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.
Chiar înainte de votul de la Londra, SUA se pregătea să acţioneze fără autorizaţie oficială a Naţiunilor Unite, unde Rusia a blocat eforturile de adoptare a unei rezoluţii care autorizează folosirea forţei. Dar SUA s-a aşteptat ca Marea Britanie, un aliat major, să-i fie alături în acest efort.
Înalţii oficiali americani au vorbit, joi seara, cu anumiţi legiuitori pentru mai mult de 90 de minute într-o teleconferinţă, pentru a le explica de ce cred ei că guvernul Bashar al-Assad este vinovat de suspectatul atac chimic de săptămâna trecută. Legiuitorii ambelor tabere au pus presiuni pe preşedintele Obama pentru a le oferi o justificare legală pentru o acţiune militară şi a le preciza obiectivele acesteia, cât şi pentru a stabili o legătură fermă între Assad şi atacul cu arme chimice.
În Londra, premierul David Cameron a susţinut că o intervenţie militară ar fi legală din motive umanitare. Totuşi acesta s-a confruntat cu presiuni din partea parlamentarilor britanici şi a promis deja să nu întreprindă o acţiune militară până când echipa formată din experţi în arme chimice a ONU nu-şi prezintă concluziile din teritoriul sirian în legătură cu incidentul din 21 august.
Premierul britanic a precizat în comentariile de după vot că el crede cu tărie într-un ”răspuns dur” la utilizarea armelor chimice, dar va respecta voinţa Camerei Comunelor.
Nu era cert dacă SUA ar trebui să acţioneze singură. Franţa a anunţat că forţele sale armate "sunt în situaţia de a răspunde" dacă preşedintele Francois Hollande decide o intervenţie împotriva Siriei. Hollande nu are nevoie de aprobarea parlamentului francez pentru a lansa o acţiune militară care durează mai puţin de patru luni.
Assad, care a negat utilizarea armelor chimice, a promis că ţara să "se va apăra împotriva oricărei agresiuni".
Unii din experţii în arme chimice ai ONU se vor deplasa sâmbătă direct din Siria la diferite laboratoare din întreaga Europa pentru a oferi "o cantitate vastă de materiale" adunate, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq. În timp ce datoria echipei ONU este de a determina dacă au fost utilizaţi agenţi chimici în atac şi nu cine a fost responsabil, Haq a sugerat că dovezile - care includ probe biologice şi interviuri ale martorilor - ar putea oferi indicii în legătură cu cei care au folosit gazul.
Obama şi alţi oficiali de rang înalt nu au descoperit dovezi definitive care să susţină că Assad a folosit armele chimice pe propria populaţie. Oficialii americani spun ca evaluările informaţiilor nu sunt "punct ochit, punct lovit,” având rămânând încă întrebări cu privire la cine controlează depozitele de arme chimice cât şi îndoieli cu privire la faptul că Assad a ordonat atacul.
Oficialii au vorbit cu condiţia anonimatului pentru că aceştia nu au fost autorizaţi să ofere informaţii publicului.
În ciuda deficienţelor în dovezi, Casa Albă a arătat o grabă în acţiuni, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, declarând că preşedintele consideră un "interval de timp redus" pentru a răspunde.
"Este important pentru regimul Assad şi alţi dictatori totalitari din întreaga lume să înţeleagă că nu se va tolera în cadrul comunităţii internaţionale utilizarea pe scară largă a armelor chimice fără a se ţine cont de nimic, în mod particular împotriva femeilor şi a copiilor în timp ce aceştia dorm în paturile lor”, a mai afirmat acesta.
Dar mulţi membri ai Congresului pun presiune pe Obama să explice necesitatea unei acţiuni militare şi să adreseze temerile legate de faptul că o astfel de mutare ar putea atrage SUA mai adânc în războiul civil sirian.
Casa Albă nu a răspuns direct la scrisoarea lui Boehner care caută mai multe răspunsuri cu privire la operaţiunile din Siria şi Biroul purtătorului de cuvânt al acestuia s-a arătat nemulţumit după convorbirea cu preşedintele de joi.
"Numai preşedintele poate răspunde la aceste întrebări, şi este clar că dialogul şi consultările cu Congresul, precum şi comunicarea cu publicul american, sunt necesare”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Boehner, Brendan Buck.
Reprezentatul Washingtonului, Adam Smith, senior democrat al Comitetului Serviciilor Militare ale Casei Albe, a avertizat că un atac ar putea fi ineficient şi ar putea atrage Statele Unite în războiul civil sirian, acum aflat în ce de-al treilea an.
"Pur si simplu lovind cu forţă militară sub deviza de a "face ceva" nu va asigura interesele noastre în Siria”, a declarat Smith într-o declaraţie.
Era de aşteptat ca briefing-ul de joi al leguitorilor să includă doar informaţii neclasificate, ceea ce înseamnă că detaliile cheie care ar putea lega mai clar guvernul Assad de un atac chimic ar putea să nu fi făcut parte din ele. Un raport similar al serviciile secrete este aşteptat să fie publicat vineri.
Obama a continuat să-şi susţină punctul său de vedere în faţa liderilor mondiali, vorbind joi cu cancelarul german Angela Merkel. Cu alegerile naţionale programate luna viitoare în Germania, Merkel este puţin probabil să-şi trage ţara într-un conflict militar.
Merkel a discutat joi, la telefon, şi cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a instat că atacul "necesită o reacţie internaţională", a declarat purtătorul de cuvânt a lui Merkel, Steffen Seibert.
Obama a exclus utilizarea forţelor americane la sol în Siria sau crearea unei zone de interdicţie aeriană deasupra ţării. Acesta a mai precizat că un răspuns din partea SUA la atacul cu armele chimice ar fi limitat ca scop şi ar viza doar pedepsirea lui Assad pentru utilizarea gazelor mortale, nu o schimbare de regim.
"Noi trebuie să ne asigurăm că atunci când ţările încalcă normele internaţionale privind armele, cum ar fi armele chimice care ne-ar putea ameninţa, sunt trase la răspundere,” a declarat acesta în timpul unui interviu televizat.
Cel mai probabil, opţiunea militară ar consta în atacuri cu rachete de croazieră Tomahawk, lansate din cele patru distrugătoare ale Marinei, situate în estul Mării Mediterane. Este de aşteptat ca forţele occidentale să ţintească zonele care simbolizează puterea politică şi militară a lui Assad: sediul poliţiei militare şi naţionale, inclusiv Ministerul Apărării, Statul Major General al armatei siriene şi a patra brigadă a Gărzii Republicane, care este responsabilă de protejarea Damascului, cetatea de putere a lui Assad. Sediile Partidului Baas, al cărui şef este Assad, ar putea fi vizate de asemenea.
Oficialii americani iau în considerare atacuri asupra centrelor militare de comandă şi de forţe vitale, hub-urile de comunicare şi depozitele de arme, inclusiv bateriile de rachete balistice.
Unele informaţii au fost furnizate de Associated Press.