China ameninţă Seulul din cauza instalării sistemului THAAD

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)
Andrei Popescu
11.03.2017

China a avertizat SUA că îşi va reconsidera politica de abţinere de la folosirea armelor nucleare împotriva Coreei de Sud, ca răspuns la amplasarea de către Washington şi Seul, a sistemului de interceptare a rachetelor THAAD şi a trimiterii de către administraţia Trump, a unor bombardiere B-52 în Coreea.

SUA instalează sistemul THAAD pentru a proteja Seulul de eventuale atacuri cu rachete din partea nordului comunist.

În ultima perioadă Coreea de Nord a efectuat mai multe teste nucleare şi lansări de rachete balistice, care îngrijorează vecinii micului regim paranoic al Coreei de Nord, inclusiv Japonia.

Cu toate acestea Rusia, dar mai ales China au criticat vehement instalarea sistemului THAAD, care este capabil să detecteze şi să distrugă inclusiv rachete lansate din China.

Conform unor rapoarte, administraţia americană s-ar pregăti să trimită în Coreea inclusiv bombardiere nucleare clasa Stealth (invizibile radar), B1 şi B2 într-un show de forţă nemaivăzut de la terminarea războiului civil dintre cele două Corei.

Între timp 300.000 de soldaţi sud coreeni şi 15.000 de soldaţi americani desfăşoară manevrele militare anuale organizate sub numele de cod Foal Eagle.

Administraţia Trump a trimis în zonă inclusiv portavionul nuclear USS Carl Vinson, împreună cu avioanele aferente, pentru a lua parte la antrenamente.

Un articol publicat de Global Times, ziar controlat de regimul comunist chinez, Beijingul susţine că va răspunde "provocărilor strategice" ale SUA prin creşterea rapidă a numărului şi calităţii armelor nucleare strategice şi că regimul chinez nu se teme de începerea unei curse locale a înarmării.

Articolul, deosebit de vehement, cere ca "SUA să plătească un preţ" pentru instalarea sistemului THAAD şi avertizează că "dacă SUA îşi va intensifica politica de apărare anti-rachetă" China va reconsidera promisiunea de a nu iniţia lovituri cu arme nucleare în cazul unui conflict.

În paralel, echiparea celui de-al doilea portavion chinez pare să fie accelerată, Beijing-ul ameninţând să folosească "marina sa modernă pentru a intercepta orice aeronavă care încalcă spaţiul aerian" aflat sub control chinez.

Luna trecută Beijingul a avertizat administraţia Trump că Armata "de eliberare" face pregătiri de război - după ce au apărut în presă ştiri conform cărora USS Carl Vinson va patrula Marea Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor