Washingtonul avertizează Phenianul că ”timpul său a expirat”
alte articole
După ce regimul comunist de la Phenian a lansat miercuri o rachetă balistică care s-a prăbuşit în apele Mării Japoniei după un zbor pe o distanţă de aproximativ 60 de kilometri, un oficial de la Washington a avertizat Coreea de Nord că timpul programului nuclear nord-coreean a expirat: ”timpul programului nuclear nord-coreean a expirat, iar acum toate opţiunile sunt luate în calcul”.
Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a făcut un anunţ dur similar liderului de la Phenian: ”Coreea de Nord a lansat o altă rachetă balistică cu rază medie de acţiune. Statele Unite au vorbit destul despre Coreea de Nord. Nu mai avem nimic de comentat”.
Phenianul, huliganul Asiei, care ajută Beijingul la negocieri
Lansarea rachetei balistice nord-coreene are loc la doar o zi după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că este pregătit să soluţioneze chestiunea nord-coreeană şi fără ajutorul Chinei, şi doar cu o zi înaintea vizitei lui Xi Jinping în SUA.
Cei doi lideri se vor întâlni pentru prima dată la clubul privat al preşedintelui american, Mar-a-Lago din Florida, unde Trump intenţionează să discute acordurile comerciale cu China şi relaţia Chinei cu Coreea de Nord.
Beijingul a fost deseori criticat de preşedintele american Donald Trump pentru că nu face suficient pentru a restricţiona activităţile Phenianului în sectorul dezvoltării nucleare.
Potrivit unor acorduri secrete, China ar fi acceptat să restricţioneze ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord, cel mai paranoic şi dezaxat regim comunist al planetei, care foloseşte şantajul nuclear, programele de tipărire de bani falşi şi activităţi criminale precum comerţul cu droguri pentru a-şi îmbogăţi elita comunistă, ţinând în acelaşi timp poporul sub limita de înfometare cronică.
Cu toate acestea, Beijingul foloseşte adesea Coreea de Nord ca pion, în cadrul negocierilor pe care le face cu Occidentul.
Cel mai recent test al programului de dezvoltare a rachetelor nord-coreene a cimentat decizia Coreei de Sud de a desfăşura sistemul american antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) pe teritoriul său, după cel de-al patrulea test nuclear nord-coreean desfăşurat în ianuarie 2016.
Phenianul a anunţat că va reacţiona în cazul în care comunitatea internaţională înăspreşte sancţiunile la adresa sa.
Coreea de Nord a efectuat mai multe teste balistice şi nucleare în ultimul an şi există indicii că regimul maoist de la Phenian pregăteşte un nou test nuclear.
În februarie, după ce China a anunţat că va bloca importurile de cărbune din Coreea de Nord şi după ce Phenianul a criticat direct şi dur Beijingul pentru măsura luată, viitorul regimului dictatorului Kim Jong-un a devenit tot mai nesigur.
"Preaiubitul conducător" Kim Jong-un, cunoscut pentru execuţiile în stil mafiot - inclusiv omorârea unchiului său, pe care l-ar fi dat de mâncare la câini înfometaţi - este susţinut de aripa dură a Partidului Comunist Chinez, care îl foloseşte acum atât ca pion în negocierile pe care Donald Trump le va ţine cu omologul său chinez, cât şi pentru a slăbi profilul liderului chinez în străinătate.