Rusia: instalarea sistemului THAAD în Coreea de Sud "ameninţă stabilitatea regională"

Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD (Getty Images)

Instalarea sistemului THAAD în Coreea de Sud, de către Statele Unite, creează probleme diplomatice tot mai mari pentru aliaţii americani din regiune.

După izbucnirea crizei politice prezidenţiale, în Seul, care a avut drept rezultat debarcarea preşedintelui sud coreean, urmată de lansările de rachete balistice ale Coreei de Nord, Rusia la rândul său, avertizează împotriva sistemului de rachete.

Kremlinul şi-a anunţat recent nemulţumirea, spunând că amplasarea sistemului THAAD ameninţă stabilitatea regională şi provoacă o cursă a înarmărilor.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a avertizat că instalarea poate avea "consecinţe negative serioase".

“În regiunea Asia-Pacific, unde există deja o situaţie de securitate tensionată, a apărut un nou factor distructiv, care poate complica şi mai mult problema nucleară şi celelalte chestiuni şi poate provoca o cursă regională a înarmării implicând rachete” a susţinut Lavrov.

Primele transporturi ale sistemului au ajuns în Coreea de Sud marţi, la baza aeriană Osan. Un purtător de cuvânt militar a anunţat că sistemul va fi amplasat până la sfârşitul lunii august. Seulul intenţionează să facă sistemul deplin operaţional până la sfârşitul anului.

China, o altă putere regională, a criticat în termeni duri noua evoluţie.

SUA şi Coreea de Sud susţin că THAAD va proteja cele două ţări de ameninţarea rachetelor nord coreene. China şi Coreea de Nord punctează însă că raza de acţiune THAAD pătrunde pe teritoriile naţionale.