SUA expulzează doi diplomaţi chinezi care încercau să pătrundă într-o bază SEAL, susţinând că s-au pierdut
alte articole
Statele Unite au expulzat, pe tăcute, doi oficiali ai Ambasadei Chinei din ţară după un incident din septembrie, când aceştia au fost surprinşi intrând într-o zonă militară americană secretă din Virginia.
Potrivit The New York Times, cel puţin unul dintre cei doi este considerat ofiţer de informaţii sub acoperire diplomatică. Interesant este că soţiile oficialilor îi însoţeau atunci când au condus spre unitatea militară încă neidentificată.
Grupul celor patru a încercat de fapt să fugă de personalul militar care îi urmărea.
Potrivit raportului, spionii chinezi au fost reţinuţi după ce le-a fost blocată calea de maşini de pompieri. Expulzarea lor ulterioară de către autorităţile americane marchează primul incident în care diplomaţi chinezi suspectaţi de spionaj au fost expulzaţi din SUA în ultimii treizeci de ani. Ultimul astfel de episod s-a petrecut în 1987.
Potrivit raportului The New York Times, incidentul bizar face parte dintr-un tipar mai amplu de acţiuni „îndrăzneţe” ale personalului diplomatic chinez de a se infiltra în zone guvernamentale şi de cercetare americane.
Episodul din septembrie, pe care nici Washingtonul şi nici Beijingul nu l-au făcut public, a intensificat îngrijorarea administraţiei Trump cu privire la faptul că regimul comunist îşi extinde eforturile de spionaj în Statele Unite, cele două naţiuni fiind blocate într-o rivalitate geopolitică şi economică. Oficialii agenţiilor de informaţii din SUA sunt de părere că Beijing-ul reprezintă o ameninţare mai mare de spionaj decât orice altă ţară.
În ultimele luni, oficialii chinezi cu paşapoarte diplomatice au devenit mai îndrăzneţi în ceea ce priveşte pătrunderea fără permis în zone de cercetare sau guvernamentale, au declarat oficiali americani, incidentul de intrare nepermisă în baze militare fiind doar una dintre multele încercări de acest gen.
În urma incidentului, Departamentul de Stat a impus reglementări de călătorie mai stricte personalului diplomatic chinez din SUA, lucru care a generat (!) un protest din partea regimului comunist.
Acest lucru a inclus noi cerinţe ca Ambasada să notifice autorităţile americane ori de câte ori este organizată o întâlnire cu oficialii americani, sau oricând va avea loc o vizită într-o zonă guvernamentală sau educaţională.
Anul trecut, Beijingul a impus cerinţe chiar mai stricte personalului american din China.
Oficialii chinezi şi soţiile lor au mers până la un punct de control pentru intrarea în bază, au afirmat surse familiare cu detaliile incidentului. Un agent de pază, realizând că cei patru nu au permisiunea de a intra, le-a spus să treacă prin poartă, să se întoarcă şi să iasă din bază, o procedură obişnuită în astfel de situaţii.
În schimb, oficialii chinezi au continuat să se îndrepte către bază. După ce maşinile de pompieri le-au blocat calea, oficialii chinezi au pretins că nu au înţeles instrucţiunile în engleză date de gardian şi că s-au pierdut pur şi simplu.
Personalul militar a declarat că este sceptic cu privire la scuzele oferite şi că bănuieşte că agenţii chinezi efectuau un test al securităţii bazei.
Raportul a identificat doar locul - în apropiere de Norfolk, Virginia - şi aparţinând unui departament de operaţiuni speciale. O astfel de bază în zona descrisă include sediul elitei SEAL Team Six a Marinei; totuşi, nu a fost încă confirmată baza în mod precis.