Armistiţiu: SUA şi China reiau discuţiile comerciale, Trump îşi relaxează poziţia privind Huawei

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping se întâlnesc la summitul G20 din Osaka, Japonia
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping se întâlnesc la summitul G20 din Osaka, Japonia (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Cel mai rău scenariu al războiului comercial sino-american a fost evitat sâmbătă în Osaka, când preşedintele american Donald Trump a fost de acord să reînceapă tratativele comerciale cu omologul său chinez Xi Jinping, amânând aplicarea de noi tarife la exporturile chineze şi semnalând o pauză a ostilităţilor comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii. Trump a adăugat că, deşi tarifele existente vor rămâne în vigoare, restricţiile dure impuse împotriva gigantului chinez în telecomunicaţii Huawei vor fi relaxate, ca parte a celui de-al doilea armistiţiu între cele două superputeri în ultimele două luni, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

„Am avut o întâlnire foarte bună cu preşedintele Xi al Chinei, aş spune excelentă. Am discutat despre multe lucruri şi am revenit la normal şi vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Trump reporterilor după o întâlnire de aproximativ 80 de minute ce a avut loc sâmbătă în compania omologului său comunist, în marja summitului G20 din Osaka, vestul Japoniei.

Trump a afirmat că, deşi nu va ridica tarifele existente asupra importurilor chineze, totuşi se va abţine de la aplicarea unor noi tarife la importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari – măsură prin care ar fi fost acoperite toate exporturile chineze către Statele Unite.

„Vom face un pas înapoi în ceea ce priveşte tarifele, iar ei vor cumpăra produse agricole”, a declarat vag Trump la o conferinţă de presă, fără să ofere detalii despre viitoarele achiziţii de produse agricole americane pe care le va face China. „Dacă încheiem un acord, va fi un eveniment istoric”. Liderul american nu a oferit niciun termen limită pentru ce a numit a fi un acord complex, dar a precizat că nu se grăbeşte. „Doresc să iasă bine”.

În timp ce Trump şi oficiali de top ai administraţiei sale au afirmat că Beijingul ar fi renunţat la previziunile unor tranzacţii comerciale provizorii, nu a fost imediat clar dacă Xi Jinping a acceptat să revină la precedentele înţelegeri ca parte a noului armistiţiu comercial.

Trump, totuşi, a adoptat o poziţie mai relaxată în privinţa unuia dintre principalele puncte de neînţelegere dintre cele două ţări, precizând că firmelor americane li se va permite să vândă componente companiei Huawei, cel mai mare producător al lumii de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii, acolo unde nu există nicio problemă legată de securitatea naţională. Preşedintele a mai afirmat că Departamentul american al Comerţului se va întruni în următoarele zile pentru a discuta despre eliminarea Huawei de pe o listă de firme cărora li s-a interzis să achiziţioneze componente şi tehnologii de la companiile americane fără aprobare guvernamentală.

„Aş dori ca aceste companii ale noastre să vândă lucruri altora, aşadar am permis ca acest lucru să se întâmple. Discutăm despre echipamente în cazul cărora nu există niciun fel de problemă majoră legată de securitatea naţională”. În ultimele luni, administraţia Trump a încercat să convingă aliaţii globali să nu cumpere echipamente Huawei, acuzând că acestea ar putea fi folosite pentru spionaj chinez.

Atât Huawei cât şi statul chinez au lăudat decizia luată de Trump. „Dacă SUA face ceea ce spune, atunci, bineînţeles, vom aplauda acest lucru”, a susţinut Wang Xiaolong, delegat al Ministerului chinez de Externe pentru probleme legate de G20.

Trump a declarat că încă nu s-a decis cum va permite companiilor americane să continue să vândă companiei Huawei sau dacă să scoată compania chineză de pe lista cu entităţi a Departamentului Comerţului. El a precizat că se va întâlni în următoarele zile cu consilierii săi pentru a stabili cum să procedeze în continuare.

Producătorii americani de microcipuri au lăudat la rândul lor măsura. „Suntem încurajaţi că discuţiile vor fi reluate şi tarifele suplimentare sunt amânate, şi aşteptăm cu nerăbdare să obţinem detalii suplimentare privind remarcile preşedintelui despre Huawei”, a afirmat într-o declaraţie John Neuffer, preşedintele Asociaţiei Americane pentru Semiconductori. Recent, Compania americană Broadcom a avertizat în privinţa încetinirii generale a cererii ca urmare a sancţiunilor aplicate asupra Huawei şi şi-a redus previziunile pentru veniturile sale.

Şi, totuşi, nu este clar cât timp va dura această relaxare. Trump a susţinut că a căzut de acord cu Xi Jinping să aştepte până la sfârşitul negocierilor comerciale pentru a soluţiona problemele mai ample legate de Huawei, inclusiv campania de lobby desfăşurată de Washington împotriva aliaţilor care cumpără echipamente 5G produse de Huawei.

„Huawei este o situaţie complicată. Lăsăm Huawei pe final. Vom vedea unde mergem cu acordul comercial”, a declarat liderul american.

Concesia probabil va atrage critici în Washington, unde „şoimii” (politicieni care promovează politici agresive) ai securităţii naţionale i-au cerut lui Trump să nu reducă presiunea aplicată asupra Huawei. Compania a fost de mult timp o sursă de îngrijorare pentru Pentagon şi agenţiile americane de informaţii, parţial din cauza a ceea ce SUA susţine că sunt legături strânse între Huawei şi armata chineză.

Deşi Huawei a negat orice legătură cu armata chineză, Bloomberg News a raportat săptămâna trecută că angajaţi ai companiei chineze în telecomunicaţii Huawei au “colaborat în proiecte de cercetare cu personal al forţelor militare chineze, indicând legături mai strânse cu armata Chinei decât s-a recunoscut anterior”.

În schimbul concesiei sale în cazul Huawei, Trump a susţinut că omologul său comunist a promis că va cumpăra cantităţi „uriaşe” de produse agricole americane. „Le vom da o listă de lucruri pe care ne-ar place să le cumpere”, a afirmat Trump la o conferinţă de presă după summitul G20 din Osaka. Totuşi, după cum a notat Bloomberg, primele indicaţii că cel de-al doilea armistiţiu comercial fragil se va prăbuşi în curând provin din faptul că mass media oficială chineză a menţionat doar că preşedintele Trump speră că Beijingul va importa mai multe bunuri americane ca parte a armistiţiului, fără să confirme efectiv că statul comunist va face acest lucru.

Totuşi, pentru moment, s-a ajuns la un nou armistiţiu, anunţat după cel din 1 decembrie 2018 la summitul G20 din Buenos Aires, acordând o oarecare relaxare după un impas comercial lung de aproape un an în care cele două ţări şi-au aplicat reciproc taxe la importuri în valoare de sute de miliarde de dolari, afectând astfel liniile de aprovizionare globale, agitând pieţele si afectând creşterea economică globală.

Într-o declaraţie amplă pe tema discuţiilor în ambele sensuri, Ministerul chinez de Externe l-a citat pe Xi Jinping declarându-i lui Trump că el speră că SUA ar putea trata companiile chineze într-o manieră corectă. În privinţa suveranităţii şi respectului, Xi Jinping a susţinut: „China trebuie să îşi protejeze interesele fundamentale”.

Trump a ameninţat anterior că va aplica tarife la majoritatea importurilor chineze dacă întâlnirea nu va duce la un progres în cazul cererilor ample formulate de SUA pentru reforme [chineze].

Revenirea la masa negocierilor pune capăt unui impas de şase săptămâni care a neliniştit companii şi investitori şi care, cel puţin temporar, reduce temerile că cele mai mari două economii ale lumii se vor îndrepta spre un nou război rece, deşi unii analişti consideră că acest lucru încă s-ar putea întâmpla.