SUA desfăşoară distrugătoare în Marea Neagră pentru a “desensibiliza” Rusia cu privire la prezenţa militară americană
alte articole
În contextul deteriorării continue a relaţiilor dintre SUA şi Rusia, Marina americană a trimis în Marea Neagră distrugătorul USS Carney cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, pentru a se alătura distrugătorului USS Ross. Oficiali militari americani au declarat pentru CNN că stratagema urmăreşte să “desensibilizeze Rusia” cu privire la prezenţa forţelor militare americane în Marea Neagră.
Oficialii au declarat pentru CNN că, ţinând cont de tensiunile ridicate şi creşterea activităţii militare în regiune, “este important să mărim frecvenţa activităţii americane în zonă şi să desensibilizăm Rusia cu privire la prezenţa forţelor militare americane în zonă”, contribuind la crearea unor reguli legate de modul în care cele două ţări ar trebui să opereze într-o manieră sigură în apropiere una de cealaltă, aşa cum au făcut-o în timpul Războiului Rece.
Trimiterea distrugătorului USS Carney marchează prima situaţie din ultimii patru ani când două distrugătoare americane operează în Marea Neagră în afara exerciţiilor programate, potrivit Military Times, care a adăugat că “ultima dată când SUA a trimis în zonă o patrulă de securitate formată din mai multe distrugătoare a fost în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014, cu puţin timp înaintea anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia”. De atunci, mai multe nave de luptă americane s-au deplasat în Marea Neagră, dar întotdeauna în cadrul unui exerciţiu militar, inclusiv o călătorie recentă pentru exerciţiul anual Sea Breeze.
Acţiunea Marinei SUA are loc într-un moment în care forţa terestră a NATO se comasează în centrul şi estul Europei, aparent ca răspuns la continua militarizare desfăşurată de Rusia în peninsula Crimeea.
“Decizia noastră de a avea două nave care să opereze simultan în Marea Neagră este proactivă, nu reactivă”, a declarat viceamiralul Christopher Grady, comandant al Flotei a 6-a, care monitorizează operaţiunile maritime americane în regiune. “Prezenţa continuă a Marinei SUA în Marea Neagră demonstrează angajamentul nostru de durată pentru stabilitatea regională, pentru securitatea maritimă a partenerilor noştri din Marea Neagră şi pentru apărarea colectivă a aliaţilor noştri din NATO”, a adăugat Grady.
Rusia a anunţat duminică faptul că trimite forţe maritime în regiune, iar Ministerul rus al Apărării a publicat o declaraţie în care a precizat că fregata rusă Amiralul Essen şi două nave de patrulare au intrat în Marea Neagră pentru o serie de exerciţii.
Un oficial american din domeniul apărării, care operează în Europa, a declarat pentru CNN că ruşii “sunt foarte sensibili în ceea ce priveşte capabilitatea noastră de a lovi cu precizie” şi sistemele de apărare antirachetă americane precum Sistemul Aegis, care este amplasat pe distrugătoarele USS Ross şi USS Carney.
“Totodată, Rusia nu este în special transparentă în ceea ce priveşte acţiunile sale, lucru care necesită în mod evident ca noi să fim capabili să îi monitorizăm cu alte mijloace, iar operaţiunile de recunoaştere reprezintă unul dintre aceste mijloace”, a precizat oficialul.