Conferinţa de Securitate din München: Germania refuză să cheltuie 2% din PIB pentru NATO

Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe. (Getty Images)

Ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, a dezvăluit faptul că Germania refuză să atingă pragul de 2% din PIB-ul naţional pe cheltuieli de apărare, conform cererii făcute de NATO. În schimb, el a cerut ca banii să fie cheltuiţi pentru o apărare puternică a Uniunii Europene.

Răspunzând întrebărilor după discursul său, el a afirmat: “Consider că cifra este dificilă”.

Gabriel a precizat că, în cazul în care Germania cheltuie anual 2% din PIB pe apărarea NATO în următorii 10 ani, va cheltui în fiecare an peste 70 milioane de euro.

“Nu sunt sigur că după zece ani toţi partenerii europeni vor considera că aceasta este o idee bună”, a afirmat el.

Germania a convenit să îşi mărească cheltuielile pentru apărare, iar o parte o acelor bani vor fi alocaţi unui fond european. De asemenea, Sigmar Gabriel consideră că îmbunătăţirea capabilităţilor de apărare ale UE vor completa şi nu înlocui NATO.

Afirmând că ideea “nu are nicio legătură cu preşedintele [american Donald] Trump”, Gabriel a susţinut că nu este corect ca America să suporte povara apărării NATO şi a Europei.

Gabriel a mai declarat că UE ar trebui să-şi asigure puterea militară dacă doreşte să supravieţuiască în lume.

Oficialul german a folosit discursul ca o oportunitate pentru a cere Statelor Unite să lucreze mai îndeaproape cu Uniunea Europeană, susţinând că o Europa stabilă şi prosperă este şi în interesul SUA, adăugând: “O cooperare între Europa şi SUA este importantă pentru menţinerea arhitecturii liberaţii”.

El speră că SUA poate conlucra cu UE pentru “închiderea” programului nuclear al Coreei de Nord, pe fondul unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei şi Chinei.

“Dorim o coordonare strânsă cu aliaţii noştri americani. Succesul va depinde de asemenea de modul în care colaborăm unii cu alţii.

“Puteri precum China sau Rusia încearcă să testeze şi să submineze unitatea UE”, a adăugat Gabriel.

Liderul social democraţilor germani, Martin Schulz, şi Thomas Oppermann, care conduce partidul de centru stânga în Parlamentul ţării, au criticat în trecut ţinta de 2% din PIB impus de NATO.

De asemenea, cei doi i-au acuzat pe cancelarul Angela Merkel şi pe conservatorii săi că cedează în faţa cerinţelor preşedintelui Trump.

La sfârşitul lunii trecute, un oficial de rang înalt al armatei americane a susţinut că, în cazul în care Germania nu va oferi 2% din PIB pentru apărarea NATO, acest lucru va slăbi alianţa militară vestică.

Secretarul armatei americane, Mark Esper, a declarat reporterilor în timpul unei vizite efectuate soldaţilor americani din Wiesbaden, Germania: “Este important ca toţi aliaţii noştri din NATO să îşi respecte angajamentele. Dacă nu, acest lucru va slăbi alianţa, cu siguranţă, şi Germania este un membru critic al NATO”.

Comentariile lui Sigmar au fost făcute după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a emis un avertisment în timpul unui discurs susţinut în urmă cu câteva zile în Bruxelles.

Stoltenberg a avertizat Bruxelles-ul să nu se comporte inacceptabil în timp ce blocul european are planuri pentru crearea unei armate comune la nivelul UE.

Şeful NATO a declarat reporterilor că UE va pierde dacă va încerca să submineze NATO prin duplicarea rolului său în lume.

Discutând după o întâlnire cu miniştri apărării ai NATO, Stoltenberg a afirmat: “Acest lucru ar fi la fel ca şi cum am concura cu noi înşine.

“Ei vor fi cu adevărat cei care vor pierde dacă vor fi create două structuri concurente, cu două ţinte şi liste rivale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe