Rapoarte media: Trump Jr. s-a întâlnit cu o avocată rusă ce i-a promis informaţii sensibile despre Hillary Clinton
alte articole
Cotidianele americane New York Times şi Washington Post au raportat duminică faptul că Jared Kushner, ginerele liderului de la Casa Albă, şi Paul Manafort, preşedinte al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump, au participat, de asemenea, la întâlnirea din 9 iunie 2016, care aparent a avut loc în Trump Tower, New York. Ulterior, Manafort a părăsit campania, iar Kushner este acum consilier de top al noului preşedinte american.
Donald Trump Jr. a publicat o declaraţie în care a recunoscut că s-a întâlnit cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia, al cărei nume nu l-a menţionat, conform raportului din New York Times.
“După un schimb de glume, femeia a declarat că are informaţii că persoane conectate cu Rusia finanţează Comitetul Naţional Democrat şi că o susţin pe dna Clinton”, a afirmat Trump Jr., citat de New York Times.
“Declaraţiile ei au fost vagi, ambigue şi nu aveau sens. Nu a oferit niciun detaliu sau informaţie care să susţină acele afirmaţii. În scurt timp a devenit clar că nu dispunea de nicio informaţie semnificativă”, a precizat fiul lui Trump.
Trump Jr. a declarat că, ulterior, avocata a discutat despre adopţii de copii ruşi şi Legea Magniţki, o lege adoptată de SUA în 2012, care plasează sancţiuni asupra cetăţenilor ruşi suspectaţi de abuzuri ale drepturilor omului. Înfuriat de adoptarea legii, preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat la acea vreme adopţiile americane de copii ruşi.
“A devenit clar că aceasta a fost adevărat ei agendă de la bun început, iar afirmaţiile că ar avea informaţii potenţial utile au fost doar un pretext pentru întâlnire”, a adăugat el.
Veselniţkaia are pe lista clienţilor săi companii deţinute de statul rus şi membri de familie ai unor înalţi oficiali guvernamentali, iar soţul ei a deţinut anterior funcţia de adjunct al ministrului Transporturilor în regiunea Moscova. Ca avocat, ea a participat la o campanie împotriva Legii Magniţki.
Mark Corallo, purtător de cuvânt al echipei juridice a preşedintelui Trump, a publicat o declaraţie în care a precizat că preşedintele nu a avut cunoştinţă şi nu a participat la întâlnirea din 2016 între fiul său şi avocata rusă.
Agenţii americane de informaţii au declarat că Rusia ar fi interferat cu alegerile prezidenţiale americane de anul trecut, deşi nu au furnizat dovezi incontestabile în acest sens, şi cel puţin două comisii congresionale şi FBI investighează acuzaţiile, inclusiv rapoarte privind contacte între membri ai echipei lui Trump şi oficiali ruşi.
Preşedintele Trump a negat toate acuzaţiile referitoare la o colaborare cu Rusia pentru câştigarea alegerilor de anul trecut, iar Kremlinul a negat la rândul său orice amestec în alegeri.
Rapoartele celor două publicaţii au fost publicate într-un context politic complex, care a fost complicat şi de declaraţiile oscilante ale fostului director FBI cu privire la Rusia.
La scurt timp după ce a fost demis de la conducerea FBI, James Comey l-a acuzat pe Trump de obstrucţionarea justiţiei prin presiuni în cazul anchetei privind presupusa legătură a generalului Michael Flynn cu Rusia, citând note scrise în urma unor presupuse discuţii avute cu Trump.
Dar, ulterior, Comey a depus mărturie în faţa unei comisii a Senatului SUA, afirmând că preşedintele american nu i-a cerut niciodată să pună capăt investigaţiei Biroului privind presupusul amestec rusesc în alegerile prezidenţiale din 2016.