Campania anti-Trump se prăbuşeşte. Preşedintele american exonerat oficial de colaborare cu Kremlinul

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Mult anticipatul raport al Comisiei de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor din SUA referitor la Rusia a fost publicat vineri, 27 aprilie, şi susţine în mod clar că nu există nicio dovadă privind colaborarea dintre guvernul rus şi campania prezidenţială a preşedintelui Donald Trump din 2016.

În mod specific, raportul ce conţine 253 de pagini susţine că investigaţia Comisiei “nu a găsit niciun fel de dovezi potrivit cărora campania lui Trump ar fi colaborat, ar fi desfăşurat eforturi coordonate sau ar fi conspirat cu guvernul rus”.

De asemenea, raportul Comisiei “nu a găsit nicio dovadă că [George] Papadopoulos ar fi discutat cu vreo persoană care a lucrat în campania lui Trump despre afirmaţiile [profesorului maltez Joseph Mifusud] că ruşii ar fi spus lucruri urâte despre fostul secretar de stat Hillary Clinton. Fostul membru al campaniei lui Trump a fost acuzat că a minţit agenţii implicaţi în investigarea presupusei colaborări între Rusia şi Trump.

Un alt aspect cheie al raportului a fost revelaţia că fostul director al Serviciilor americane de Informaţii, James Clapper, a fost implicat în mod direct în divulgarea renumitului Dosar Steele lui Jake Tapper de la CNN. Acest lucru a fost în contradicţie directă cu mărturia sa personală în faţa comisiei Camerei Reprezentanţilor, mărturie depusă sub jurământ.

De atunci, Clapper a obţinut un post de analist.

Întâlnirea cu Tapper aparent a avut loc la începutul lui ianuarie 2017, aproximativ în aceeaşi perioadă în care preşedintele Trump a fost informat de comunitatea de informaţii despre dosar înainte de investirea sa oficială.

Raportul Comisiei de Informaţii a analizat de asemenea acuzaţiile potrivit cărora Mike Flynn, fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Trump, i-a minţit pe agenţii FBI – o acuzaţie în faţa căreia el a pledat deja vinovat – şi a descoperit că agenţii în cauză “nu au detectat nicio minciună” în interviul cu aceştia. Acest lucru contrazice actul acuzator în cazul lui Flynn, determinând câţiva analişti, inclusiv judecătorul Andrew Napolitano de la Fox News, să concluzioneze că pledarea vinovăţiei de către generalul pensionat a fost probabil “incorectă”.

Napolitano a adăugat:

“A fost [Flynn] vinovat? A minţit FBI? Chiar au crezut agenţii FBI care l-au intervievat, unul dintre ei fiind Peter Strzok, că acesta a minţit sau au spus ei cumva că nu au văzut nimic în neregulă, însă conducerea de top a zis uauu, noi vedem. Credem că a fost o minciună”, a precizat Napolitano într-un interviu televizat. “Dacă s-a pledat incorect vinovat – dacă guvernul a acceptat pledarea vinovăţiei ştiind că el nu este vinovat, atunci avocaţii implicaţi au o mare problemă”.

Raportul aduce unele critici la adresa campaniei preşedintelui Trump, notând o “slabă judecată şi acţiuni inoportune”.

Congresmenii democraţi din Comisie au respins raportul şi au publicat propriul contra-raport de 99 de pagini.