Litvinenko 2.0: Un alt spion rus otrăvit în Marea Britanie

Fostul spion rus, colonelul Serghei Skripal (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.03.2018

Peste weekend, presa britanică a dezvăluit cazul unui colonel rus otrăvit într-un restaurant. Potrivit rapoartelor media, poliţia britanică încearcă să identifice substanţa folosită.

Un fost colonel la serviciul de informaţii militar rus se luptă între viaţă şi moarte într-un spital din Salisbury, Marea Britanie. Colonelul poreclit “spionul cu geantă Louis Vuitton” se numeşte de fapt Serghei Skripal. Fiica fostului colonel a fost de asemenea otravită şi se află în stare critică.

Colonelul Skripal a fost acuzat de spionaj în favoarea britanicilor şi condamnat la 13 ani de închisoare în 2006, înainte să fie graţiat în cadrul unui schimb de spioni ruşi de mare profil. Astfel, în 2010, Skripal şi trei alţi agenţi ruşi au fost schimbaţi pentru alţi zece agenţi ai Kremlinului expulzaţi de Washington.

Fostul spion a încercat să-şi refacă viaţa şi locuieşte într-o casă de 340.000 de lire sterline (381.565 euro) în comitatul britanic Wiltshire.

Skripal a fost trimis în spatele gratiilor pentru că ar fi divulgat serviciului britanic de spionaj MI6 numele agenţilor secreţi ruşi prezenţi în Europa. De asemenea, Rusia a susţinut că fostul spion a primit suma de 100.000 de dolari pentru serviciile sale, banii fiind viraţi într-un cont secret din Spania.

În momentul eliberării din închisoare, fostului colonel i s-a oferit refugiu în Marea Britanie, după un schimb de spioni istoric, care i-a vizat atât pe Skripal cât şi pe Anna Chapman, care a fost prinsă de FBI şi judecată în 2010.

Skripal a avut multe relaţii, astfel încât chiar şi după retragerea sa din spionaj în 1999, el a continuat să transmită Londrei secrete importante, menţinând legătura cu foştii săi colegi în calitate de ofiţer în rezervă.

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că fostul colonel Skripal a vândut informaţii începând din 1990 până în 1999, când a ieşit din serviciile speciale.

Skripal a fost folosit de serviciile speciale britanice până când a fost arestat în Rusia pentru furnizarea de informaţii strict secrete Marii Britanii.

Fostul ofiţer de informaţii, acum în vârstă de aproximativ 66 de ani, a fost condamnat pentru “înaltă trădare prin spionaj”. El a pledat vinovat la proces şi a cooperat cu investigatorii, potrivit unor rapoarte din acea vreme.

Lui Skripal i-a anulat gradul de colonel, i s-au confiscat medaliile de stat şi i s-a ordonat să îşi ispăşească pedeapsa într-o închisoare de maximă securitate.

Skripal a fost condamnat în 2006, dar a fost graţiat în 2010, fiind unul dintre cei patru prizonieri pe care Moscova i-a schimbat pe 10 spioni arestaţi de FBI în SUA.

La un an după eliberarea sa, se crede că a cumpărat o casă în Salisbury, Wiltshire.

Anna Chapman a fost arestată într-o secţie a Departamentului Poliţiei din New York când a prezentat un paşaport fals pe care l-a primit de la un agent FBI sub acoperire.

Fiind fiica unui diplomat rus, Chapman era cea mai cunoscută persoană dintre cei 10 spioni ruşi arestaţi.

Poreclit “spionul cu geantă Louis Vuitton”, Skripal a expus o reţea imensă de spioni militari ruşi care acţionau pe cuprinsul Europei. El şi-a asumat riscuri foarte mari pentru a transmite secrete către MI6.

FSB l-a prins în timp ce transmitea informaţii prin intermediul unui dispozitiv electronic special – care era similar unei pietre false – amplasat într-un parc din Moscova.

Serviciile secrete ruse au dezvăluit secretul pietrei în 2006, explicând cum agenţii treceau pe lângă ea şi îşi transmiteau datele cu ajutorul unui dispozitiv ascuns pe care îl ţineau în mână.

Un oficial a declarat după condamnarea lui Skripal: “Acţiunile sale au dat o lovitură semnificativă agenţiei de securitate externă a Rusiei”.

Dispreţul ruşilor pentru Skripal a fost evidenţiat de istoricul rus Nikolai Luzan, care a făcut cunoscut faptul că fostul colonel a dezvăluit serviciului MI6 numele a aproximativ 300 de membri ai serviciului militar rus de informaţii (GRU) şi a altor agenţi, inclusiv cei care lucrau în străinătate. Luzan a mai notat că unii dintre aceşti agenţi ruşi au fost “arestaţi în secret”, pe când alţii “au dispărut” pur şi simplu.

Nu a existat nicio confirmare oficială din partea GRU cu privire la cifra de 300 de agenţi expuşi de Skripal.

Coincidenţă sau nu, tot în anul 2006, anul condamnării la închisoare a fostului colonel Skripal, a avut loc un alt incident similar, şi anume asasinarea la Londra a fostului spion rus Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit cu o doză letală de poloniu-210.

Se crede că cei care l-au asasinat sunt Andrei Lugovoi şi Dimitri Kovtun, ambii având legături cu serviciile ruse de informaţii. De altfel cei doi s-au refugiat imediat la Moscova (unul dintre ei chiar a petrecut scurt timp la o clinică de detoxifiere imediat după incident). Rusia a declarat că refuză să îi extrădeze cei doi suspecţi pentru a fi anchetaţi în Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor