SUA ar putea lansa atacuri aeriene preventive dacă Phenianul va desfăşura un nou test nuclear
alte articole
Oficiali seniori din serviciile americane de informaţii ar fi declarat pentru NBC News că SUA este dispusă să lanseze o lovitură folosind arme convenţionale.
Totodată, oficiali americani au opinat că anunţul făcut de Coreea de Nord referitor la faptul că va avea loc un “eveniment mare şi important” ar putea semnala o posibilă testare de arme nucleare, care ar putea avea loc chiar în acest weekend.
SUA are două distrugătoare armate cu rachete de croazieră Tomahawk în zonă, a relatat NBC News. Unul dintre distrugătoare se află la o distanţă de doar 480 km de poligonul nord-coreean de testări nucleare.
Mai mult, SUA şi-a poziţionat bombardiere de capacitate mare în Guam în cazul în care un atac ar deveni necesar, iar grupul naval condus de portavionul USS Carl Vinson a fost trimis şi el în regiune, a anunţat Pentagonul.
Atacul asupra Coreei de Nord ar putea include rachete şi bombe, precum şi operaţiuni cibernetice şi speciale la sol, mai susţine NBC News.
Pentagonul neagă zvonurile privind atacul preventiv
Potrivit publicaţiei The Hill, raportul celor de la NBC News a fost criticat de surse citate de alţi jurnalişti. Jennifer Griffin de la Fox News a declarat că mai mulţi oficiali ai apărării au numit raportul NBC ca fiind “complet greşit” şi “nebunesc”.
Alţi reporteri, inclusiv Steve Herman şi Anna Fifield, au scris pe Twitter că sursele lor din sectorul apărării au declarat că un atac preventiv “NU este planificat”.
Într-o declaraţie publicată joi, Coreea de Nord a avertizat că va lansa “un atac retaliator nemilos” dacă SUA ia măsuri.
“Aducând mai multe active nucleare strategice în Peninsula Coreeană, SUA ameninţă în mod serios pacea şi siguranţa şi împinge situaţia în pragul unui război nuclear”, se arată în declaraţie.
Ministrul sud-coreean de Externe, Yun Byung-se, a declarat că oficiali americani au “confirmat [Seulului] în repetate rânduri” că SUA va discuta îndeaproape cu Coreea de Sud măsurile ce ar trebui luate faţă de Coreea de Nord. Dar, Byung-se a adăugat că SUA a încercat să liniştească Seulul că nu va acţiona împotriva Phenianului fără să se consulte cu conducerea sud-coreeană.
Însă unii experţi americani consideră că Phenianul nu dispune în prezent de o armă nucleară ce ar putea fi lansată pe o distanţă mare şi nici de o rachetă intercontinentală, ei avansând ideea că Phenianul ar putea încerca să lanseze rachete nucleare de pe submarine.