Beijingul arată pisica preaiubitului conducător nord-coreean

Armata chineză va reacţiona folosind forţa dacă activităţile nucleare ale dictatorului nord-coreean Kim Jong-un vor avea efecte negative asupra regiunilor chineze aflate la frontiera cu Coreea de Nord, potrivit unui editorial publicat într-un ziar deţinut de statul chinez.
Racheta balistică intercontinentală chineză Dongfeng-41.
Racheta balistică intercontinentală chineză Dongfeng-41. (Captură Foto)

Articolul publicat în Global Times - afiliat Partidului Comunist Chinez - a subliniat că instalaţiile nucleare ale Coreei de Nord nu trebuie să pună în pericol regiunile nord-estice ale Chinei.

În editorial se raportează: “China va proteja cu orice preţ securitatea şi stabilitatea din nord-estul ţării.

În cazul în care [securitatea şi stabilitatea] sunt afectate, China va folosi toate mijloacele disponibile, inclusiv cele militare, pentru a lovi înapoi.

În acele momente, nu va conta dacă China va fi de acord cu loviturile americane, ci armata de Eliberare a Poporului va lansa propriile atacuri asupra instalaţiilor nucleare nord-coreene”.

Provinciile chineze Liaoning şi Jilin se învecinează cu statul comunist nord-coreean înarmat nuclear.

Centrul nuclear Punggye-ri este situat mai aproape de graniţa cu China decât de capitala nord-coreeană Phenian. Acest lucru a provocat temeri în Beijing, potrivit editorialului.

“Ştim cu toţii că cel de-al şaselea test nuclear al Coreei de Nord este iminent şi, diverse ţări, în special China, sunt în general îngrijorate de acest lucru”, scrie în editorial.

“Dacă se vor produce scurgeri nucleare sau incidente de poluare, pagubele produse mediului din nord-estul Chinei vor fi catastrofale şi ireversibile”, potrivit Global Times.

Cu toate că editorialul nu reprezintă neapărat viziunile guvernului chinez, acesta a fost publicat pe fondul unor tensiuni amplificate şi al temerilor privind izbucnirea războiului în Peninsula Coreeană.

Un grup de nave al Marinei SUA, care include un portavion şi mai multe nave de luptă, a fost trimis către Peninsula Coreeană imediat după ce SUA a bombardat o bază aeriană în Siria. Acţiunea a fost considerată “nechibzuită” şi “imorală” de către guvernul comunist nord-coreean.

Mai mult, o flotă de nave japoneze aparent se îndreaptă acum spre apele nord-coreene ca parte a unui exerciţiu militar.