McMaster: Trump doreşte “opţiuni” pentru eliminarea armelor nucleare nord-coreene

Preşedintele american Donald Trump a cerut consilierilor să pregătească o listă de “opţiuni” pentru a pune capăt ameninţării nucleare nord-coreene.
H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump.
H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump. (Captură Foto)

Generalul-locotenent H.M. McMaster, consilier pentru securitate la Casa Albă, a declarat, duminică, faptul că preşedintele american a atenţionat şi a impulsionat echipa de securitate în legătură cu problema nord-coreeană, în timp ce un grup de nave de luptă, care include şi un portavion, se îndreaptă spre Peninsula Coreeană.

El nu a precizat ce opţiuni îi vor fi prezentate lui Trump, deşi mulţi consideră că atacurile preventive se vor număra printre ele.

Într-un interviu acordat duminică pentru Fox News, McMaster a descris ca “prudentă” decizia de a plasa portavionul USS Carl Vinson în Marea Japoniei, luând în considerare comportamentul provocator al Coreei de Nord.

“Preşedinţii precedenţi şi preşedintele Trump au căzut de acord că situaţia este inacceptabilă, că ceea ce trebuie să se întâmple este denuclearizarea peninsulei. Preşedintele [Donald Trump] ne-a cerut să fim pregătiţi să îi oferim o serie de opţiuni pentru înlăturarea acestei ameninţări”, a mai afirmat McMaster.

Comentariile au fost făcute după ce preşedintele Trump a ordonat săptămâna trecută lansarea a zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a guvernului sirian, acesta fiind primul atac direct american împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad. Lansarea rachetelor a reprezentat un răspuns la atacul cu arme chimice lansat săptămâna trecută asupra unui oraş sirian, soldat cu zeci de morţi, pentru care au fost învinuite forţele guvernamentale.

Coreea de Nord a etichetat atacul lui Trump ca fiind un act de “agresiune intolerabilă”, care justifică eforturile Phenianului de a-şi dezvolta puterea nucleară.

Sâmbătă, amiralul Harry Harris, comandantul armatei americane din Pacific, a redirecţionat grupul de luptă al portavionului USS Carl Vinson din Singapore către o zonă situată la est de Peninsula Coreeană. Marina SUA a declarat că grupul de atac va opera în vestul Pacificului decât să efectueze vizite portuare în Australia, care au fost planificate anterior.

Acţiunile au loc la o săptămână după ce Trump a avertizat China că SUA este dispusă să rezolve unilateral problema nord-coreeană. Trump nu a indicat clar ce soluţie ar prefera, dar ulterior, secretarul de stat Rex Tillerson a insistat că soluţia nu include înlăturarea regimului Kim.

Totodată, Tillerson a precizat că SUA se aşteaptă ca Beijingul, principalul aliat al Phenianului, să facă mai mult pentru a controla regimul nord-coreean.

“[Chinezii] au indicat că o vor face, şi cred că trebuie să le acordăm timp pentru a lua măsuri”, a adăugat Tillerson.

Întrebat dacă dezvoltarea unei rachete balistice de rază lungă ar însemna pentru preşedintele Trump depăşirea unei linii roşii, Tillerson a susţinut: “Dacă considerăm că ei au perfecţionat acest tip de sistem de livrare, atunci aceasta este o etapă foarte serioasă a dezvoltării viitoare [a rachetelor]”.

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a aflat joi noaptea în staţiunea Mar-a-Lago, Florida, când Trump a ordonat lansarea a zeci de rachete Tomahawk asupra bazei aeriene Shayrat din Siria.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi vecinii săi au escaladat în ultimele luni, în condiţiile în care Phenianul a testat mai multe rachete şi a continuat pregătirile pentru dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale capabile să transporte focoase nucleare spre teritoriul Statelor Unite.

La începutul acestui an, Coreea de Nord a testat mai multe rachete care au zburat aproximativ 500 km înainte să se prăbuşească în Marea Japoniei. În urmă cu câteva zile, regimul a testat o altă rachetă, aceasta zburând doar aproximativ 96 km, s-a defectat şi apoi a explodat.

Phenianul a desfăşurat, de asemenea, cinci teste nucleare, dintre care două anul trecut, imaginile de satelit sugerând că regimul comunist nord-coreean s-ar putea pregăti pentru al şaselea test.

Oficiali ai serviciilor americane de informaţii au avertizat că Phenianul ar putea fi la mai puţin de doi ani distanţă de a reuşi să lanseze un focos nuclear spre Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe