Coreea de Nord fumegă din cauza flotei americane

Phenianul a denunţat “nesăbuinţa” Washingtonului privind desfăşurarea navelor de luptă în apropierea Peninsulei Coreene, avertizând că va reacţiona la orice “formă de război”.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Ministerul nord-coreean de Externe a anunţat, marţi, prin agenţia de ştiri de stat KCNA, că SUA va fi total responsabilă pentru orice mişcare militară, după ce Washingtonul a desfăşurat un grup naval în vestul Pacificului într-un spectacol de forţă ce vizează programul de arme nuclear al Phenianului.

“Mişcările nesăbuite ale Statelor Unite pentru invadarea Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ajuns într-o fază periculoasă. RPDC este pregătită să reacţioneze la orice formă de război dorită de SUA”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe.

“Vom lua cea mai dură contramăsură împotriva provocatorilor pentru a ne apăra cu forţa puternică a armelor”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Grupul naval condus de portavionul USS Carl Vinson, care include mai multe nave de luptă, şi-a anulat o călătorie programată spre Australia şi s-a îndreptat din Singapore către apele din largul coastei coreene în weekendul trecut, ca parte a răspunsului dat de SUA la recentele lansări de rachete nord-coreene.

În ciuda repetatelor runde de sancţiuni ale ONU, Coreea de Nord a organizat cinci teste nucleare, dintre care două anul trecut, şi continuă să sfideze presiunea comunităţii internaţionale pentru restricţionarea eforturilor de dezvoltare a unei rachete balistice intercontinentale capabile să transporte un focos nuclear până pe teritoriul american.

Oficiali ai serviciilor americane de informaţii estimează că Phenianul s-ar putea afla la mai puţin de 2 ani distanţă de a deveni capabil să lovească teritoriul Statelor Unite.

Imaginile de satelit sugerează că Nordul s-ar putea pregăti pentru lansarea unei alte runde de teste pentru a marca, sâmbătă, ziua de naştere a răposatului lider suprem Kim Il-sung.

Un înalt delegat sud-coreean pentru probleme nucleare a declarat că Seul şi Beijing vor coopera şi vor lua măsuri suplimentare dacă Phenianul va continua programul nuclear, în timp ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că ţara sa va lua măsuri unilaterale împotriva Coreei de Nord dacă China eşuează să ajute la restricţionarea programului de arme nucleare al vecinului său.