Şantajele funcţionează: Trump nu va numi China “manipulator de valută”

Preşedintele american a renunţat la promisiunea făcută în timpul campaniei de a pedepsi China pentru devalorizarea artificială a yuanului. Această schimbare reprezintă una dintr-o serie de evenimente recente care indică "încălzirea" relaţiilor dintre Washington şi Beijing.
Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.04.2017

Într-un interviu cu publicaţia americană Wall Street Journal, preşedintele american Donald Trump a făcut miercuri o schimbare radicală legată de promisiunea de campanie de a eticheta China “manipulator de valută” în prima zi a administraţiei sale.

“Ei nu sunt manipulatori de valută”, a declarat Trump publicaţiei, declarând apoi că Beijingul nu a devalorizat yuanul de câteva luni.

Preşedintele susţinea anterior că Beijingul şi-a devalorizat în mod artificial moneda pentru a-şi susţine exporturile, ceea ce a dus la pierderi de locuri de muncă americane şi la o competiţie nedreaptă pentru producătorii americani.

Oficiali ai Departamentului Trezoreriei americane au confirmat faptul că Beijingul nu va fi etichetat un “manipulator de valută” în raportul lor bianual privind valutele, care va fi publicat în această săptămână. Eticheta de tipul “manipulator de valută” aplicat Chinei ar fi avut ca rezultat tarife asupra produselor importate din China.

Această schimbare sugerează o potenţială îndepărtare de retorica economică naţionalistă anterioară a lui Trump şi o îndreptare spre o poziţie mai moderată.

În interviul său, Trump a susţinut că tonul său temperat în privinţa relaţiilor comerciale face parte dintr-o mişcare de prevenire a subminării discuţiilor cu Beijingul privind soluţionarea ameninţării nord-coreene. De asemenea, preşedintele american a indicat că ar putea fi folosite concesii comerciale suplimentare pentru a consolida şi mai mult cooperarea împotriva Phenianului.

“Modalitatea prin care veţi putea încheia un bun acord comercial este aceea de a ne ajuta cu Coreea de Nord, altfel o vom face singuri. Şi aşa va fi bine, de asemenea”, i-a comunicat Trump omologului său chinez, Xi Jinping, în timpul întâlnirii lor de săptămâna trecută din staţiunea Mar-a-Lago a lui Trump.

Cei doi lideri şi-au continuat dialogul de săptămâna trecută cu o convorbire telefonică care a avut loc marţi.

Acordul de tipul “comerţ pentru securitate” reprezintă o mişcare politică neobişnuită pentru un preşedinte american, ţinând cont de faptul că problemele comerciale şi valutare sunt ţinute separat de problema securităţii geopolitice. În plus, mişcarea indică o încălzire a relaţiilor dintre liderii chinez şi american.

Tot miercuri, China s-a abţinut să voteze o rezoluţie ONU care îl condamnă pe preşedintele sirian Bashar al-Assad pentru desfăşurarea unui presupus atac chimic, în loc să se alăture Rusiei şi să se opună rezoluţiei aşa cum a făcut-o în trecut.

“Cred că este minunat că s-au abţinut”, a precizat Trump.

Relaţiile tot mai prietenoase ale lui Trump cu China se află în contrast puternic cu relaţiile tensionate cu Rusia, care au ajuns la cel mai scăzut nivel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor