SUA trimite nave de război în Peninsula Coreeană
Comandamentul militar american din Pacific a descris desfăşurarea navelor drept o "măsură prudentă de a menţine" capacitatea militară în regiune şi "starea de pregătire".
Donald Trump a sugerat anterior o acţiune militară unilaterală a Statelor Unite.
"Comandamentul militar american din Pacific a ordonat grupului aeronaval din jurul portavionului USS Carl Vinson să fie la dispoziţie şi prezent în vestul Pacificului, ca o măsură de precauţie", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt, comandantul Dave Benham. Acesta a mai precizat că "ameninţarea numărul unu din regiune rămâne Coreea de Nord, din cauza programului său balistic iresponsabil, destabilizator şi imprudent şi a continuării cercetărilor în vederea producerii de arme nucleare".
Iniţierea unei acţiuni militare împotriva statului nord-coreean este "o opţiune" luată în calcul de SUA, potrivit secretarului american de Stat, Rex Tillerson, care a mai precizat şi că Washingtonul nu ar dori însă să se ajungă la un conflict militar.
Preşedintele american, Donald Trump, a discutat cu premierul japonez, Shinzo Abe, despre importanţa unei strânse coordonări în privinţa Coreei de Nord, dat fiind că Phenianul continuă programul său de dotare cu arma atomică, potrivit agenţiei nipone de presă Kyodo.
În ultimul an Coreea de Nord a efectuat mai multe teste balistice şi nucleare existând indicii că regimul comunist de la Phenian pregăteşte un nou test nuclear.
La 15 aprilie se împlinesc 105 ani de la naşterea liderului istoric al Coreei de Nord, Kim Ir-sen, eveniment care este de aşteptat să fie marcat de Phenian, ca de fiecare dată, prin acţiuni provocatoare pentru regiune. Preşedintele Donald Trump a declarat la începutul acestei luni că este "pregătit" să rezolve fără ajutorul Chinei problema nord-coreeană. Afirmaţia a fost făcută în contextul în care preşedintele american îl aşteptă în vizită pe omologul său chinez, Xi Jinping, la clubul său privat Mar-a-Lago din Florida.