SUA profund îngrijorată de expansionismul chinez

Decizia Chinei de a îşi crea, cu de la sine putere, o "zonă de identificare aeriană" (ZAI) în Marea Chinei de Est, a fost unul dintre subiectele "nevralgice" aflate pe agenda discuţiilor între vicepreşedintele american, Joe Biden şi preşedintele Chinei, Xi Jingping.
Vicepreşedintele Americii, Joe Biden. la ceremonia de la Pentagon. (Brendan Smialowski / Getty Images)
Loredana Diacu
05.12.2013

Decizia Chinei de a îşi crea, cu de la sine putere, o "zonă de identificare aeriană" (ZAI) în Marea Chinei de Est, a fost unul dintre subiectele "nevralgice" aflate pe agenda discuţiilor între vicepreşedintele american, Joe Biden şi preşedintele Chinei, Xi Jingping.

Biden, care a avut miercuri, la Beijing, o întrevedere cu preşedintele chinez Xi Jinping, a precizat că i-a transmis lui Jinping obiecţiile ferme ale administraţiei Obama faţă de decizia Chinei de a declara zonă de identificare antiaeriană chineză deasupra unei mari parţi din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan, şi înglobează Insulele Senkaku, nelocuite şi controlate de către Japonia, dar revendicate de China sub numele Diaoyu. Insulele mai sunt revendicate de Japonia şi Taiwan, iar stânca – de Coreea de Sud.

Statele Unite au fost "profund îngrijorate de tentativa Chinei de a schimba, în mod unilateral status quo-ul în Marea Chinei de Est", a fost mesajul transmis autorităţilor chineze de vicepreşedintele american.

Tentativa Chinei de a rupe echilibrul de putere în Asia-Pacific a avut loc pe 23 noiembrie (chiar în ziua în care premierul Chinei era primit cu onoruri la Bucureşti) când într-un elan revizionist, Ministerul Apărării de la Beijing a anunţat activarea unei "zone de identificare aeriană" deasupra unei mari părţi din Marea Chinei de Est.

De la anunţul Chinei cu privire la crearea ZAI, avioanele militare americane, japoneze şi sud coreene survolează permanent insulele, sfidând China. Statele Unite, care dispun de aproximativ 70.000 de militari în Japonia şi Coreea de Sud, au anunţat că nu vor respecta noua zonă de administrare a teritoriului impusă de regimul de la Beijing.

În încercarea de a dezamorsa conflictul, Joe Biden a întreprins o serie de vizite oficiale în ţările implicate în conflict. Marţi, Biden a vizitat Japonia şi i-a asigurat pe oficialii de la Tokyo cu privire la alianţa solidă dintre SUA şi Japonia.

Joe Biden: Statele Unite au fost "profund îngrijorate de tentativa Chinei de a schimba, în mod unilateral status quo-ul în Marea Chinei de Est

După Tokyo, Biden s-a îndreptat spre Beijing, unde a fost primit cu răceală şi desconsiderare de chinezi.

Biden, numărul doi american, a fost primit la Sala Mare a Poporului, din Piaţa Tiananmen, de vicepreşedintele chinez Li Yuanchao, numărul 5 în ierarhia comunistă de la Beijing. Abia după aceea, înalt oficialul american a fost primit de preşedintele Xi Jinping.

Un oficial american a confirmat că Biden a abordat, în timpul discuţiilor cu omologii săi chinezi, subiectul îngrijorării provocate de decizia Chinei de îşi aroga o "zonă de identificare aeriană" în marea Chinei de est.

După vizita din China, Biden s-a îndreptat spre Coreea de Sud, un alt aliat important al Washingtonului care se simte ameninţat de expansionismul chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor