SUA toastează pentru relaţii mai bune cu Republica Moldova (AP)

Între durerile de cap diplomatice generate de situaţia din Afganistan şi din Orientul Mijlociu, secretarul de stat american John Kerry a petrecut o oră veselă miercuri lăudând o ţară din Europa de Est, producătoare de vin, dar săracă, pentru că rezistă dominaţiei Rusiei, comentează Associated Press.
Epoch Times România
05.12.2013

Între durerile de cap diplomatice generate de situaţia din Afganistan şi din Orientul Mijlociu, secretarul de stat american John Kerry a petrecut o oră veselă miercuri lăudând o ţară din Europa de Est, producătoare de vin, dar săracă, pentru că rezistă dominaţiei Rusiei, comentează Associated Press.

Kerry a declarat că a vrut să viziteze Republica Moldova nu doar pentru a gusta din larga sa varietate de vinuri roşii, albe şi spumante - deşi diferite soiuri din fiecare erau prezente din abundenţă în pivniţa din secolul al XV-lea, vizitată de John Kerry şi considerată cea mai mare din lume. Deşi numele Rusiei nu a fost menţionat, atât oficialii americani cât şi cei occidentali au acuzat Moscova de încercarea de a-şi impune influenţa în mai multe state ex-sovietice, printre care Republica Moldova şi Ucraina.

Scurta vizită efectuată de secretarul de stat american în Republica Moldova a purtat un puternic mesaj simbolic, la câteva zile după ce Republica Moldova a semnat un acord comercial cu UE - un pas decisiv pentru îndepărtarea sa de trecutul său în Federaţia Rusă. Republica Moldova, aminteşte AP, a organizat primele alegeri democratice în 1994, la trei ani după dezmembrarea Uniunii Sovietice.

'Este vorba despre construirea unor punţi de oportunitate şi de definirea viitorului prin propriile noastre speranţe şi aspiraţii', a declarat Kerry în faţa a aproximativ 200 de oficiali guvernamentali, oameni de afaceri şi jurnalişti, prezenţi la Fabrica de vinuri Cricova, în cadrul vizitei sale de circa patru ore la Chişinău.

Anterior, la reuniunea ministerială a NATO de la Bruxelles, evident iritat, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a pus sub semnul întrebării o declaraţie făcută de diplomaţii occidentali care susţineau aspiraţiile Ucrainei la un viitor european, subliniind că turbulenţele de la Kiev trebuie tratate pe plan intern. 'Sper ca politicienii ucraineni să poată repune această situaţie pe o pistă constituţională', a declarat Lavrov, adăugând că Rusia îi sfătuieşte pe toţi 'să nu se amestece'.

Pe de altă parte, oficialii din Republica Moldova susţin că încercările Rusiei de a-şi păstra influenţa la Chişinău au fost clare.

Moscova, aminteşte AP, a interzis importurile de vinuri şi de coniac din Republica Moldova în luna septembrie - o lovitură care a vizat direct economia Republicii Moldova. Deşi Rusia a declarat că embargoul a avut drept cauză ''calitatea inferioară a băuturilor', mulţi au văzut în acest embargou un avertisment menit să descurajeze Republica Moldova să semneze Acordul de asociere cu UE. Potrivit estimărilor, anul trecut în Rusia a fost vândut vin moldovenesc în valoare de 61 de milioane de dolari.

Oficialii americani au declarat că Republica Moldova, o ţară agricolă cu o populaţie de aproximativ 3,6 milioane de locuitori, este cea mai săracă ţară a Europei, cu un PIB anual de 7,25 miliarde de dolari.

Rusia 'a încercat să ne împiedice să semnăm Acordul de asociere cu UE şi să influenţeze rezultatele alegerilor din ţara noastră şi va mai face acest lucru, atunci când vor avea loc alegeri, peste un an', a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, într-un apel la creşterea asistenţei americane în ceea ce priveşte securitatea regională.

Iniţial Kerry urma să participe la Kiev la reuniunea miniştrilor de externe din OSCE, în cadrul unui turneu de o săptămână, care trebuia să-l poarte de Bruxelles la Ierusalim. Cu toate acestea, după suspendarea de către Ucraina a negocierilor pentru semnarea Acordului de asociere cu UE, Departamentul de Stat a declarat că motive legate de planificare îl vor împiedica pe Kerry să participe la reuniunea ministerială a OSCE de la Kiev.

Deşi vicepreşedintele american Joe Biden a vizitat Chişinăul în urmă cu doi ani, vizita efectuată de John Kerry este prima deplasare a unui secretar de stat american în Republica Moldova din 1992.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor