SUA acuză 7 hackeri iranieni pentru atacarea unor bănci americane şi a unui baraj din New York
alte articole
Administraţia Obama a învinuit joi mai mulţi hackeri iranieni pentru o campanie coordonată de atacuri cibernetice în 2012 şi 2013 asupra mai multor bănci americane şi asupra unui baraj din New York, au declarat pentru Reuters surse familiare cu chestiunea.
Departamentul Justiţiei a pregătit o acuzare împotriva a 7 iranieni, au precizat sursele, care au discutat sub anonimat datorită sensibilităţii problemei. Este una dintre cele mai semnificative măsuri luate de SUA împotriva altei ţări în ceea ce priveşte acuzaţia de hacking.
Decizia SUA are loc după un caz important din 2014 în care un juriu a acuzat, în lipsă, 5 membri ai armatei chineze de pătrundere ilegală în reţelele de informatice americane şi implicarea în spionaj cibernetic în numele unui guvern străin.
Acuzaţiile împotriva hackerilor iranieni, privind accesarea ilegală a computerelor şi alte presupuse infracţiuni, au fost anunţate public joi de către oficialii SUA la o conferinţă de presă din Washington.
Deşi, iniţial, s-a raportat că a fost planificată o inculpare pentru atacarea sistemelor de calculatoare ale Barajului Bowman din Rye Brook, New York, de fapt acel atac a făcut parte dintr-o campanie de hacking mai amplă decât s-a crezut iniţial.
Atacul asupra barajului a coincis cu o serie de atacuri de tipul DDos (distributed denial of service) în 2012, care au vizat mai mult de 6 instituţii financiare americane, analiştii bănuind de mai multă vreme că cele două episoade ar fi fost conectate. Experţii în securitate cibernetică au declarat că hackerii iranieni au desfăşurat atacuri cibernetice împotriva Bank of America, JPMorgan Chase, Capital One, PNC Financial Services şi SunTrust Bank.
În actul de acuzare suspecţii sunt descrişi drept “hackeri experimentaţi” şi se insistă asupra ipotezei că ei ar fi acţionat la ordinul guvernului de la Teheran. Acelaşi act mai menţionează că cel puţin 46 de instituţii financiare şi societăţi din sectorul financiar au fost afectate de acel atac cibernetic prelungit, arată Agerpres.
În cazul atacului asupra calculatoarelor barajului din New York, hackerii nu au reuşit să obţină controlul operaţional asupra ecluzelor şi investigatorii consideră că ei au încercat doar să îşi testeze capabilităţile.
Pe de altă parte este de notorietate faptul că SUA şi Israelul au sabotat în secret programul nuclear al Iranului în 2009 şi 2010 cu renumitul virus Stuxnet, care a distrus centrifuge iraniene ce produceau uraniu îmbogăţit, întârziind programul nuclear iranian.
Anunţul de joi este considerat o lovitură împotriva politicii administraţiei Obama cu privire la apropierea de regimul de la Teheran.