O nouă victimă a ransomware-ului / Grup de hackeri atacă un spital german şi îi criptează datele

Câteva spitale din Germania au fost atacate de ransomware, un tip de virus care blochează fişierele şi cere bani în schimbul eliberării datelor pe care le-a criptat.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
27.02.2016

Spitalul Lukas din oraşul vestic german Neuss a fost ţinta unui atac cibernetic major. Într-o dimineaţă, personalul spitalului a observat că sistemul nu mai funcţiona cum trebuie, era foarte lent şi pe monitoare au apărut mesaje de eroare.

“Am scos apoi totul din priză. Calculatoare, servere, chiar şi serverul de emailuri, totul a fost scos de pe Internet”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Andreas Kremer.

Incidentul a avut loc cu peste două săptămâni în urmă, dar website-ul spitalului încă sfătuieşte pacienţii să îi sune sau să trimită faxuri, din moment ce sistemul de emailuri încă nu funcţionează. Virusul a blocat sistemul informatic al spitalului.

“Departamentul nostru de IT a realizat rapid că am fost infectaţi cu un malware care criptează datele. Aşadar, dacă sistemul de raze X vrea să acceseze sistemul de date, nu va reuşi să o facă deoarece acesta a fost criptat; pe monitor apare un mesaj de eroare”, a mai precizat Kremer.

Spitalul a căzut victima unui ransomware – un tip de malware care blochează accesul proprietarului la datele sale. Hackerii apoi cer bani în schimbul unei chei care decriptează fişierele.

Spitalul a raportat atacul autorităţilor care au demarat o investigaţie.

În timp ce experţii în securitate ai spitalului au dezvoltat un program special, pentru a curăţa sistemul infectat şi pentru a scana peste 100 de servere şi aproximativ 900 de dispozitive, operaţiunile spitalului au continuat să se desfăşoare în cele mai bune condiţii care puteau fi asigurate într-un astfel de caz. În loc de calculatoare, personalul a recurs la pix şi hârtie şi la fax pentru a transmite şi primi rapoarte privind pacienţii.

Şantajarea spitalelor pentru a plăti recompense în schimbul deblocării datelor lor a fost raportată şi în alte părţi ale lumii, cel mai notabil caz fiind în statul american California, unde Hollywood Presbyterian Medical Center, din Los Angeles, a plătit în această lună o recompensă de aproape 17.000 de dolari, în bitcoins - moneda virtuală care este mult mai uşor de tranzacţionat de către hackeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor