Hackerii sparg Federal Reserve: suma râvnită era 1 miliard. Cum s-a întâmplat

Graba strică treaba. Un grup de hackeri şi-a subminat singur tentativa de a fura aproape un miliard USD de la Federal Reserve şi Banca Centrală din Bangladesh, scriind eronat numele unui ONG pe un ordin de transfer bancar. Totuşi, hackerii au reuşit să fure 80 de milioane USD.
Clădirea Federal Reserve a SUA, Washington, DC (Chip Somodevilla / Getty Images)
Andrei Popescu
11.03.2016

O greşeală de ortografie dintr-o instrucţiune pentru un transfer bancar online a ajutat luna trecută la împiedicarea unui jaf în valoare de aproape 1 miliard de dolari care a implicat Banca Centrală din Bangladesh şi US Federal Reserve Bank din New York, au declarat oficiali din sectorul bancar.

Hackeri necunoscuţi au reuşit totuşi să fure aproximativ 80 milioane de dolari, fiind unul dintre cele mai mari jafuri bancare cunoscute în istorie.

Hackerii au pătruns în sistemele Băncii Centrale din Bangladesh şi au furat datele necesare pentru transferuri bancare, au declarat doi oficiali de vârf ai băncii. Apoi, hackerii au bombardat Federal Reserve Bank din New York cu aproximativ 36 de cereri de transferuri de bani din conturile Băncii Centrale din Bangladesh către entităţi din Filipine şi Sri Lanka.

Patru cereri pentru transferarea unui total de aproximativ 81 de milioane de dolari au fost realizate, însă a cincea cerere - pentru suma de 20 milioane de dolari - către o organizaţie non-profit din Sri Lanka, a fost blocată pentru că hackerii au scris greşit numele ONG-ului, Shalika Foundation.

Hackerii au scris “fandation” în loc de “foundation” în numele ONG-ului respectiv, fapt care a determinat o bancă intermediară, Deutsche Bank, să ceară informaţii de clarificare din partea Băncii Centrale din Bangladesh. Acest lucru a dus la oprirea tranzacţiei, a susţinut unul dintre oficiali.

Nu există niciun ONG sub numele de Shalika Foundation în lista de ONG-uri înregistrate în Sri Lanka.

În acelaşi timp, numărul neobişnuit de mare de instrucţiuni de plată şi cereri pentru transferuri de bani către entităţi private – şi nu spre alte bănci – au ridicat suspiciuni în cadrul Fed, care a alertat de asemenea banca din Bangladesh, au susţinut oficialii.

Detaliile privind modul în care s-a aflat despre acest furt şi cum a fost oprit înainte să producă mai multe pagube nu au fost raportate anterior. Banca Centrală din Bangladesh are miliarde de dolari într-un cont curent deschis la Fed, pe care îl foloseşte pentru înţelegeri internaţionale.

Tranzacţiile care au fost oprite au totalizat 850-870 de milioane de dolari, a precizat unul dintre oficiali.

Anul trecut, compania rusă de securitate cibernetică Kaspersky Lab a declarat că un grup multinaţional de infractori cibernetici au furat aproximativ 1 miliard de dolari din aproximativ 100 de instituţii financiare din întreaga lume într-o perioadă de aproximativ 2 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor