Hacker iranian accesează baza de date a unui fost şef de Stat Major al armatei israeliene

Un post de televiziune israelian a declarat că un hacker iranian, susţinut aparent de Gărzile Revoluţionare ale Iranului, a atacat cu succes baza de date a unui fost şef al armatei israeliene.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
12.02.2016

Un hacker iranian a reuşit anul trecut să obţină accesul la baza de date computerizată a unui fost şef de Stat Major al armatei israeliene, conform postului de televiziune israelian Channel 10. Ofiţerul nu a fost numit.

Nu este clar dacă, sau în ce măsură, calculatorul ofiţerului conţinea informaţii secrete.

Hackerul şi-a dezvăluit singur identitatea – Yaser Balachi – uitând să-şi şteargă adresa de email într-un moment al călătoriilor sale cibernetice. “Balachi a declarat că nu a acţionat din proprie iniţiativă, ci pentru o altă organizaţie cibernetică ce a comandat această operaţiune”, a declarat Ron Davidson, şeful serviciilor de securitate din cadrul firmei israeliene Check Point Software Technologies. Conform unor bănuieli, Gărzile Revoluţionare iraniene sunt cele care l-au finanţat pe Balachi.

Conform raportului televizat, hackerii care lucrează pentru Gărzile Revoluţionare au pătruns în calculatoarele a peste 1.800 de persoane, inclusiv câteva sute din Israel, unde au fost vizaţi generali, foşti sau actuali oficiali de securitate, angajaţi ai unor firme de consultanţă şi cercetători academicieni, arată Washington Free Beacon.

Campania de hacking a Iranului a vizat, de asemenea, activişti pentru drepturile omului din Golful Persic şi anumiţi oameni de ştiinţă din alte ţări. Multe atacuri informatice se desfăşoară prin intermediul emailurilor care, atunci când sunt deschise, trimit un program de tip spyware în calculatoarele respective.

Israelul a fost ţinta multor atacuri cibernetice în ultimii ani. Luna trecută, oficiali guvernamentali israelieni au declarat că sistemul energetic naţional a fost ţinta unei campanii de atacuri cibernetice deosebit de agresive. Ritmul atacurilor cibernetice se accelerează mai rapid decât investiţiile făcute în securitatea cibernetică, a declarat Gil Shwed, director executiv al Check Point.

De fapt, însuşi Israelul este un jucător important în războiul cibernetic şi nu doar pe poziţii de apărare. Aparent, regimul din Tel Aviv a reuşit cu câţiva ani în urmă să pătrundă în baza de date a programului nuclear iranian şi să îl încetinească în mod semnificativ.

Israelul ocupă locul doi după SUA în domeniul tehnologiei de securitate cibernetică, conform lui Gadi Tirosh de la Jerusalem Venture Partners. Israelul are în prezent 172 de companii suficient de mari pentru a fi susţinute de investitori majori. Există, de asemenea, 430 de companii cibernetice ce operează în prezent în Israel.

Într-un interviu acordat ziarului Times of Israel, un maior familiar cu domeniul menţionat, a declarat că, în timpul războiului din Gaza din 2014, Israelul a fost atacat de grupuri de hackeri iranieni, palestinieni, ai Hezbollah şi Hamas. “Ei au manifestat capacităţi puternice, care s-au îmbunătăţit considerabil de-a lungul anilor”, a afirmat maiorul, care a cerut să rămână anonim. “Dar, anul trecut au fost văzute câteva atacuri foarte sofisticate.”

Armata israeliană a anunţat anul trecut că înfiinţează o unitate militară cibernetică, ce este de aşteptat să devină operaţională în 2017. Rolul Israelului în securitatea cibernetică, a declarat maiorul, se bazează în mare parte pe absolvenţii unităţilor tehnologice ale armatei. “Tehnologia se actualizează în mod continuu şi este vital ca noi să ne aflăm cu un pas în faţă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor