SUA a oferit Kievului ajutoare pentru securitate de 245 milioane USD

Washingtonul a oferit Ucrainei ajutoare pentru securitate în valoare de 245 milioane de dolari, a declarat marţi ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, susţine agenţia de ştiri Sputnik.
Militanţi separatişti pro-ruşi în oraşul Doneţk din estul Ucrainei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.07.2015

Washingtonul a oferit Ucrainei ajutoare pentru securitate în valoare de 245 milioane de dolari, a declarat marţi ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, susţine agenţia de ştiri Sputnik.

“Nu credem că există o soluţie militară la acest conflict [din Ucraina], dar considerăm că Ucraina are dreptul suveran de a-şi apăra propriul teritoriu. Aceasta este logica ajutorului nostru în sectorul [ucrainean] de securitate, care a ajuns acum la 245 milioane de dolari”, a declarat Pyatt în cadrul unei conferinţe telefonice.

Conform ambasadorului, aceeaşi logică se aplică programului american de pregătire pentru Garda Naţională a Ucrainei. În aprilie 2015, Statele Unite au trimis 300 de soldaţi în Ucraina pentru a pregăti membrii Gărzii Naţionale.

În plus, Pyatt a accentuat cooperarea Statelor Unite cu mai multe ţări europene şi membre NATO, precum Marea Britanie, în vederea întăririi forţelor armate ucrainene.

La începutul acestei luni, secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat că armata ucraineană a cerut ajutoare pentru securitate suplimentare din partea Washingtonului.

De altfel, Statele Unite au oferit Kievului asistenţă militară neletală de la începutul conflictului ucrainean în aprilie 2014.

SUA şi aliaţii săi acuză Rusia că susţine forţele pro-ruse din estul Ucrainei, trimiţându-le soldaţi, ajutoare militare şi alte tipuri de resurse. Moscova neagă acest lucru şi susţine că singurul suport din partea Rusiei pentru separatişti este doar de natură umanitară.

Dar, în ciuda negării rolului Rusiei în conflictul ucrainean, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Conform datelor ONU, conflictul desfăşurat în estul Ucrainei între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene s-a soldat până acum cu peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor