Kievul acuză forţele separatiste pro-ruse de noi provocări armate
alte articole
Provocările armate organizate de militanţi pe teritoriile aflate sub controlul lor au devenit tot mai frecvente după ce s-a anunţat retragerea armelor, cu scopul de a da vina pe armata ucraineană, a declarat joi un comandant al operaţiunilor militare ucrainene în Donbas, conform Kyiv Post.
“Declaraţiile de retragere a armelor [militanţilor] au fost însoţite de provocări armate, atacuri asupra teritoriilor ocupate temporar, cu scopul de a acuza partea ucraineană de presupuse bombardamente asupra localităţilor populate”, a declarat Serhiy Haluşko în cadrul unei conferinţe de presă în Kramatorsk în 23 iulie.
În această săptămână au fost înregistrate mai multe cazuri în care diverse arme “migratoare” au fost folosite pentru a bombarda mai multe zone populate cu civili cu scopul de a acuza soldaţii ucraineni că nu şi-au retras armele şi că sunt responsabile de acele atacuri, a declarat Haluşko.
“Nu există nici un sistem de artilerie [ucrainean] de calibru mai mare de 100 mm staţionat de-a lungul liniei de contact. Ele se află în locaţii desemnate şi sub controlul OSCE”, a adăugat comandatul.
Discutând despre dinamica atacurilor din ultimele 24 de ore, Haluşko a declarat joi că separatiştii au lansat 86 de atacuri şi ciocniri armate. “Dintre acestea, 60 au avut loc în sectorul Doneţk. Aceasta înseamnă că observăm, de fapt, că trei sferturi din activitatea inamicului se desfăşoară acolo”, a adăugat el.
În plus, Haluşko a menţionat că numărul de dezertări din rândul trupelor inamice este în continuă creştere de-a lungul liniei de contact.
SUA şi aliaţii săi acuză Rusia că susţine forţele pro-ruse din estul Ucrainei, trimiţându-le soldaţi, ajutoare militare şi alte tipuri de resurse. Moscova neagă acest lucru şi susţine că singurul suport din partea Rusiei pentru separatişti este doar de natură umanitară.
Dar, în ciuda negării rolului Rusiei în conflictul ucrainean, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.
Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.