Soldat ucrainean ucis de rebeli după ultimele discuţii pentru pace

Ucraina a raportat vineri că un soldat ucrainean a fost ucis în ultimele ciocniri cu rebelii separatişti pro-ruşi din estul ţării, în ciuda unui alt efort internaţional de a găsi o soluţie la conflictul vechi de 15 luni.
Un bărbat examinează o gaură produsă de un proiectil într-o clădire din oraşul ucrainean Doneţk, 18 iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.07.2015

Ucraina a raportat vineri că un soldat ucrainean a fost ucis în ultimele ciocniri cu rebelii separatişti pro-ruşi din estul ţării, în ciuda eforturilor internaţionale de a găsi o soluţie la conflictul vechi de 15 luni, conform Yahoo News.

Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că trei soldaţi au fost de asemenea răniţi în estul separatist.

În ciuda unei detensionări a conflictului, rebelii încă folosesc arme grele interzise de acordul de pace semnat la Minsk în luna februarie, a declarat Lisenko reporterilor.

Rebelii, în schimb, au acuzat forţele Kievului că au încălcat acordul de pace fragil de aproximativ 50 de ori, dar nu au fost raportate victime în tabăra lor.

Peste 6.500 de oameni au murit şi aproximativ 1,5 milioane au rămas fără locuinţe de la izbucnirea conflictului în aprilie 2014.

Acordul de pace de la Minsk, semnat în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Francois Hollande, a ajutat la reducerea violenţelor dar nu a reuşit să oprească atacurile aproape zilnice cu proiectile.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat criza în cadrul unei teleconferinţe care a avut loc joi, alături de Merkel şi Hollande, fiind un al doilea eveniment de acest gen într-o săptămână.

Niciuna dintre părţi nu a raportat un progres substanţial, deşi toţi participanţii au reafirmat suportul lor pentru acordul de la Minsk.

SUA şi aliaţii săi acuză Rusia că susţine forţele pro-ruse din estul Ucrainei, trimiţându-le soldaţi, ajutoare militare şi alte tipuri de resurse. Moscova neagă acest lucru şi susţine că singurul suport din partea Rusiei pentru separatişti este doar de natură umanitară.

Dar, în ciuda negării rolului Rusiei în conflictul ucrainean, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor