Kremlinul îşi reneagă soldaţii capturaţi în estul Ucrainei în luna mai
alte articole
Ministerul rus al Apărării a renegat oficial doi soldaţi capturaţi în estul Ucrainei, susţinând că bărbaţii au demisionat din cadrul armatei ruse înainte să treacă graniţa în Ucraina şi că misiunea lor nu a avut “nicio legătură” cu forţele armate ale Kremlinului, conform Moscow Times.
Soldaţii Alexander Alexandrov şi Evgheni Erofeiev au insistat că erau înrolaţi în armata rusă când au fost capturaţi de forţele guvernamentale ucrainene în luna mai în regiunea separatistă Lugansk. Într-o scrisoare trimisă unui susţinător al drepturilor omului şi publicată marţi noaptea de portalul de ştiri Gazeta.ru, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că bărbaţii au fost soldaţi plătiţi dar că au demisionat.
“Evenimentele legate de plecarea lor din Federaţia Rusă şi legate de prezenţa lor pe teritoriul Ucrainei au avut loc după ce aceştia au demisionat din serviciului militar şi nu au nicio legătură cu acesta”, conform scrisorii.
Scrisoarea a fost trimisă ca răspuns la o întrebare formulată de Serghei Kirvenko, membru al consiliului prezidenţial pentru drepturile omului. În cadrul acestui consiliu, Kirvenko conduce un grup pentru monitorizarea problemelor militare ruse şi protejarea drepturilor soldaţilor ruşi.
Rusia a negat în repetate rânduri acuzaţiile formulate de Ucraina şi guvernele occidentale că ar fi trimis soldaţi şi arme rebelilor separatişti din estul Ucrainei.
La scurt timp după capturarea celor doi soldaţi ruşi în 16 mai şi după ce aceştia s-au identificat ca soldaţi ruşi activi, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a susţinut că bărbaţi au demisionat din armată. Union of Soldiers' Mothers' Committees, un grup proeminent pentru drepturile soldaţilor, a manifestat dubii în privinţa declaraţiei ministerului rus mai ales în condiţiile în care cei doi soldaţi, care sunt acuzaţi de terorism în Ucraina, au insistat în interviurile că erau soldaţi activi şi că se aflau în misiune.
Alexandrov a mai susţinut că ar dori să fie tratat ca un prizonier de război dar acel statut este greu de obţinut dacă Moscova nu îl recunoaşte ca fiind un soldat activ.
Cei doi soldaţi ruşi au fost răniţi înaintea capturării lor şi au fost trataţi într-un spital ucrainean. În timpul interviurilor cu presa rusă şi străină şi cu delegaţii unor organizaţii internaţionale, cei doi au susţinut că nu au nimic de reproşat în privinţa tratamentului primit sau în privinţa condiţiilor detenţiei lor.
General-colonelul Leonid Ivaşov, şeful think tank-ului rusesc Academy of Geopolitical Problems, a declarat că, dacă bărbaţii erau soldaţi activi în momentul capturării, Moscova ar fi trebuit să facă o treabă mai bună şi să îi susţină, a raportat Gazeta.ru.
“Când ne renegăm proprii soldaţi, dacă într-adevăr sunt ai noştri, acest lucru nu este bun”, a afirmat Ivaşov.
În schimb, acesta a sugerat că Ministerul rus al Apărării “ar trebuit să declare că desfăşurăm operaţiuni de spionaj deoarece există un război civil şi acţiuni militare au loc în apropierea graniţelor Rusiei”, a raportat Gazeta.ru.
În înregistrarea video cu interviurile lor, Alexandrov şi Erofeiev au declarat că făceau parte dintr-o misiune de spionaj a forţelor speciale ruseşti în estul Ucrainei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.