Studiu: Transmiterea de la om la om era evidentă din primele faze ale epidemiei cu virus Wuhan
focus
alte articole
Transmiterea coronavirusului de la om la om a fost evidentă de la mijlocul lunii decembrie 2019 în Wuhan, China, potrivit celui mai important studiu publicat până acum, care analizează pacienţii infectaţi cu coronavirusul mortal.
O nouă lucrare, publicată în New England Journal of Medicine pe 29 ianuarie, a examinat datele primelor 425 de cazuri confirmate în centrul focarului, oraşul Wuhan şi a constatat că „există dovezi că transmiterea de la om la om a avut loc prin contacte apropiate de la mijlocul lunii decembrie 2019. ”
Autorităţile chineze nu au confirmat transmiterea de la om la om până pe 20 ianuarie, la aproape trei săptămâni după ce boala a fost semnalată oficial prima dată, la 31 decembrie 2019. Primul pacient cu simptome a apărut la 1 decembrie.
Cifrele oficiale raportează mii de persoane infectate în China şi peste o sută de persoane decedate - deşi experţii internaţionali atrăgeau atenţia, la începutul epidemiei, că numărul real infectat ar fi fost mult mai mare.
La 30 ianuarie, organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat epidemia urgenţă globală pentru sănătate după ce boala s-a răspândit în 18 ţări din afara Chinei, cu 98 de cazuri confirmate, după o săptămână de deliberări, uneori cu uşile închise şi după declaraţii ale directorului OMS care proslăveau modul în care regimul comunist chinez a răspuns la epidemie.
Cel puţin patru cazuri de transmitere de la om la om - cazuri de persoane care nu au fost în China, dar au contractat boala de la un purtător - au fost raportate în afara Chinei.
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători, inclusiv de cei afiliaţi la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor din Beijing şi Centrul provincial Hubei pentru controlul şi prevenirea bolilor. Wuhan este capitala provinciei Hubei.
Cercetătorii au descoperit că focarul s-a dublat ca mărime la fiecare 7,4 zile în timpul etapelor iniţiale.
Ei au estimat că fiecare pacient a infectat o medie de 2,2 alte persoane, o cifră cunoscută sub denumirea de bază de reproducere (R0). Acest lucru face ca virusul să fie comparabil cu focarul SARS (sindrom respirator acut sever) care a speriat China din 2002 până în 2003, şi care avea un R0 de 3.
Numărul de infecţii cu coronavirus raportate oficial în China - la doar o lună după izbucnirea oficială a focarului - a depăşit acum numărul total de infecţii cu SARS raportate de autorităţi la acel moment. Acest lucru nu este, totuşi, foarte semnificativ, deoarece epidemia de SARS a fost muşamalizată pe scară largă de regimul comunist, iar cifrele oficiale publicate erau şi atunci controversate.
Studiul a estimat că perioada medie de incubaţie a virusului - adică perioada dintre expunere şi debutul simptomelor - a fost de 5,2 zile. Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că perioada de incubaţie a variat foarte mult în rândul pacienţilor.
OMS a declarat luni că perioada de incubaţie a fost cuprinsă între două şi zece zile, înainte de apariţia unor simptome precum febră, tuse, dificultăţi de respiraţie şi probleme respiratorii acute.
Vârsta medie a pacienţilor a fost de 59, deşi a variat între 15 şi 89; 56% dintre pacienţi erau bărbaţi.